Opština Herceg-Novi dobila sertifikovane stručnjake za zelenu gradnju

Sa dodjele sertifikata

Opština Herceg-Novi po prvi put ima sertifikovane stručnjake za zelenu gradnju. Inženjeru mašinstva Jovanki Matković, pejzažnom arhitekti Lidiji Baković i arhitekti Gojku Mitroviću juče je sertifikate “Green Building Professional” uručio Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Hans Günther Mattern, tokom ceremonije u podgoričkom EU Info centru.

Mattern je istakao da je ovaj kurs korak naprjed u ekološkom razvoju Crne Gore i čestitao svim učesnicima kursa na radoznalosti i volji da steknu nova znanja. Kako je kazao, energetska efikasnost jedno je od najvažnijih pitanja današnjice, a ponašanje u cilju zaštite životne sredine može da se nauči i zato Ambasada Njemačke podržava projekte poput ovoga.

Zahvaljujući projektu „Edukacija o zelenoj gradnji“ na koji je aplicirala Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg-Novi, troje zaposlenih imali su mogućnost da besplatno prođu kurs za stručnjaka zelene gradnje i steknu GBPro sertifikat.

Kako se juče moglo čuti, zelena gradnja je budućnost struke, a svi kojima su prvi put u Crnoj Gori uručeni GBPro sertifikati predstavljuju lidere u procesu primjene zelene gradnje u našoj zemlji.

GBPro sertifikati potvrda su da stručni ljudi iz više crnogorskih opština imaju potrebna znanja u primjeni novih tehnologija i materijala, koji iz temelja mijenjaju i unapređuju građevinsku industriju, industriju proizvodnje materijala i utiču na način projektovanja i uređenja urbanih prostora.

Projekat „Edukacija o zelenoj gradnji” sproveo je Savjet za ekološku gradnju Crne Gore, uz finansijsku podršku Ambasade SR Njemačke u Podgorici, u partnerstvu sa opštinama Herceg Novi i Kotor, a uz pomoć sponzora: Turističke organizacije Kotor, Porto Montenegra i “Knauf Doo”.

Predsjednik Savjeta za ekološku gradnju Milovan Novaković zahvalio je na podršci Ambasadi i svim partnerima. Istakao je da je Savjet inicirao kreiranje crnogorskih standarda zelene gradnje, što smatra istorijskim projektom, i pozvao sve učesnike kursa da se uključe.

Novaković je potom otvorio putujuću izložbu “Kratka priča o zelenoj gradnji” čiji je cilj da građanima Crne Gore pojasni, približi i učini primamljivim glavne aspekte ekološke gradnje. Želja Savjeta za zelenu gradnju je da kroz 12 slikovitih informativno-grafičkih panela podstakne na razmišljanje i promjenu u shvatanjima i načinu na koji se koriste prirodne ljepote i bogatstvo Crne Gore.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.