10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – godišnji press, višak zaposlenih rješavaće se početkom naredne godine

Radman i Janković - HN
Radman i Janković – HN

Predsednik SO Andrija Radman i potpredsednik Opštine Dragan Janković  sumirajući rezultate ovogodišnjeg  rada  istakli su da je Opština Herceg Novi postigla punu budžetsku konsolidaciju, i da se redovno izmiruju sve tekuće obaveze.

Radman je naglasio da su nakon preuzimanja vlasti prije dvije godine zatekli dug od dva miliona i da je sada sveden na 500 hiljada eura. On je kazao da su kao uslov za razvoj grada , i kroz rad lokalnog parlamenta stvarali uslove za razvoj prije svega turističke privrede, kao bi moglo da se investira i gradi.

Radman je kazao da je važan projekat u 2016. godini bila kandidatura Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture. Kako je rekao, iako konačan ishod nije bio u skladu sa očekivanim, kroz projekat su kadrovski i projektni kapaciteti lokalne uprave podignuti na viši nivo i ostvareni uslovi da nastavi napredovanje u tom pravcu.

Iskazao je i zadovoljstvo nivoom efikasnosti koji se u lokalnoj upravi dostiže, te podsjetio da je lokalna uprava zavrijedila međunarodni sertifikat ISO 9001, te da se postepeno uvode moderni načini zadovoljavanja potreba i zahtjeva građana, poput „Sistema 48“ koji funkcioniše od juna. Dodao je da u 2017. slijedi važan zadatak – racionalizacija rada lokalne uprave, te da očekuje da se aktivnosti na tom planu privedu početkom godine.

Potpredsjednik Opštine Dragan Janković je istakao da su stvoreni uslovi za realizaciju turističkih objekata i kompleksa kao što su hoteli  Park i Žager u Bijeloj, turistički kompleksi Lazaret u Meljinama, Porto novi u Kumboru i Nord Star na Luštici.

Dodao je i da je u završnoj fazi obezbjeđivanje uslova za početak izgradnje velikog tržnog centra „Laković“ u Igalu, te da postoje najave da će se u istoj zoni raditi još neki slični objekti.

Janković je podsjetio da je u Herceg Novom stabilizovano vodosnabdijevanje i na taj način konačno riješen jedan od dugogodišnjih problema grada

Prema podacima MONSTAT-a posjeta Herceg Novom bila je veća 5,52% u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, unaprijeđena je saradnja Turističke organizacije i mjesnih zajednica, što je rezultiralo disperzijom turističke ponude koja je naišla na odobravanje mještana i turista.

Janković je istakao da su značajno poboljšani kulturna ponuda grada i rad novskih ustanova kulture, unaprijeđen rad Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i pohvalio rezultate koje ostvaruje opštinska Kancelarija za međunarodnu saradnju.

Opština Herceg Novi
Opština Herceg Novi

Kao probleme koji će se prenijeti i u narednu godinu apostrofirao je nepostojanje prostorno urbanističkog plana ( PUP) za opštinu, kao i kašnjenje izgradnje kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

I poslije dvije godine vlasti, predizborno obećanje da će racionalizovati lokalnu upravu nije realizovano. Radman je kazao da su stvoreni svi uslovi za rješavanje problema viška 100 zaposlenih  i da će to biti jedan od prvih zadataka novog predsjednika Opštine.

Podsjećamo da su se DPS i Izbor nakon osvajanja lokalne vlasti dogovorili o modelu rotirajućeg predsjednika(ce) Opštine. Tu funkciju do sada je obavljala Nataša Aćimović iz Izbora, a novi predsjednik iz redova DPS znaće se krajem januara naredne godine.

 

Najčitanije