15 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština ćuti o interesima grada …

Vujicicevi putnici samo prolaze Pinima do njegovog broda

Pomorski preduzetnik Nenad Vujičić iz Budve može da djelatnost brodskog taksi prevoza koju je registrovao u Budvi, umjesto na teritoriji te, obavlja na terotoriji opština Tivat, Kotor i Herceg Novi – saopštili su nam Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i Uprava za inspekcijske poslove (UIP).

Vujičić već desetak godina svojim brodovima vodi turiste na izlete po Boki Kotorskoj, polazeći iz Tivta, gdje uzima putnike na gradskom pristaništu Pine. Poslovanje njegovih brodova „Vesna V“ i „Vesna VII“ gotovo je jedinstveni takav slučaj u Crnoj Gori gdje brodski taksi prevoznici inače, u pravilu ne uzimaju putnike na teritoriji drugih opština osim one u kojoj su registrovali tu privrednu djelatnost.

„Turistička inspekcija, shodno Zakonu o turizmu, subjekte koji su registrovani u jednoj opštini za brodski prevoz, a djelatnost obavljajui u drugoj, ne sankcioniše, jer se u tom slučaju ne radi o prekršaju”- rekli su nam iz  UIP.

“Subjekti privređivanja, koji pružaju turističke usluge na plovnim objektima nautičkog turizma, dužni su u pružanju ovih usluga poštovati propise iz oblasti saobraćaja u akvatorijumu teritorijalnih voda Crne Gore shodno posebim propisima (Zakon o lukama, Uredba o održavanju reda u lukama, Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe, Zakon o morskom dobru Crne Gore i dr.), koji su u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva i koje vrši upravni nadzor nad tim propisima.  Zakon o turizmu ne propisuje teritorijalnu ograničenost pružanja navedenih usluga u akvatorijumu teritorijalnih voda Crne Gore, pa shodno tome nema ni propisane kaznene odredbe ukoliko bi se djelatnost obavljala van teritorije mjesta u kojem je rješenje o obavljanju turističke djelatnosti izdato, ali se za svaki pojedinačni plovni objekat mora pribaviti odobrenje za obavljanje turističke djelatnosti prema mjestu registracije plovnog objekta, ukoliko privredni subjekt pruža takve usluge”- stav je MORT-a.

VESNA V ukrcava putnike na Pinima

U  Opštine Tivat kazali su da ovdašnji Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo nije izdao dozvolu za rad brodovima “Vesna” jer po članu 60.Zakona o turizmu to treba da uradi nadležni organ lokalne uprave u kojoj su brodovi registrovani.  Iz Opštine Budva nisu odgovorili na zahtjev “Vijesti” za slobodan pristup informacijama – dozvoli za rad  koju su oni 2014. izdali Vujičićevim brodovima, iako bi mu po tumačenju MORT- a i UIP, takvu dozvolu morala izdati Opština Bar jer su i “Vesna V” i “Vesna VII” registrovani u Baru i evidentirani u Upisniku brodova Lučke kapetanije Bar.

U lokalnoj uopravi Tivta, prećutali su naša pitanja da li po njihovom mišljenju Opština ima i ako da, kakve konkretne koristi od poslovanja brodova “Vesna V” i “Vesna VII” u Tivtu, odnosno dovođenja više desetina hiljada turista iz Budve i susjednih gradova u Tivat, a koji se na te brodove samo ukrcavaju na gradskom pristaništu Pine. Vujičićeva druga kompanija – Montenegro Cruising iz Budve u kojoj je Nenad suvlasnik sa bratom Božidarom, turistima prodaje brodske izlete po Boki i svakodnevno iz Budve u Tivat svojim autobusima dovodi po nekoliko stotina putnika koji se na Pinima ukrcavaju na Nenadove brodove. Montenegro Cruising pritom, na svom sajtu brodove pomorskog preduzetnika Nenada Vujičića, predstavlja kao svoje.

 Nakon što iskrcaju putnike u Arsenalskoj ulici, autobusi Montenegro Crusinga odlaze na plato kod kamionske pijace u Tivtu gdje su besplatno parkirani do kasno popodne kada odlaze za Kotor gdje prihvataju turiste što se tamo poslije završenog izleta, iskrcavaju sa Vujičićevih brodova.

“Apsolutno nikakve koristi od tih ljudi nemamo jer oni samo prođu preko Pina do broda, jer ako i svrate kod nas, ne dođu da popiju piće ili pojedu kolač, već samo da obave fiziološke potrebe u napem toaletu”- kazao nam je jedan od tivatskih ugostitelja čiji je lokal na gradskoj rivi.

Vujicicev brod na Pinima

Naš novinar uvjerio se da Komunalno preduzeće Tivat koje gazduje gradskim pristaništem i u slučaju brodova “Vesna” ne poštuje pravilnik “Morskog dobra” koji predviđa maksimalno zadržavanje broda na pristaništu u trajanju do 45 minuta. Naime, “Vesna V” je na Pine pristala u 8.55 časova, a nakon što je ukrcala ukupno tri veće grupe turista, isplovila je tek 70 minuta kasnije – u 10.05 časova.                                                                                                                                                      INSPEKCIJA: NE PRODAJU KARTE NA ŠTANDU, ALI IMA NEPRAVILNOSTI

Iz UIP su nam kazali kazali da je Turistička inspekcija ovog ljeta kontrolisala Vujičićeve brodove i njegovo poslovanje u Tivtu i da je konstatovala da taj preduzetnik ne prodaje vozne  karte na reklamno-informativnom punktu koji je postavljen na gradskoj rivi Pine u blizini mjesta gdje pristaju “Vesna V” i “Vesna VII”.

“Utvrđeno je da se na istom ne prodaju brodske karte, već se samo turistima daju promotivni materijali, informacije vezane za vožnju navedenim brodovima i vrše rezervacije za putovanje, a izdavanje fiskalnih računa se isključivo vrši na brodu prilikom ukrcavanja putnika, prilikom čega nisu utvrđene nepravilnosti.”- rekli su u UIP.

Prema njihovim riječima inspekcijski nadzor nad brodom Brod “Vesna V” izvršen je 19.avgusta “I utvrđeno je da se Knjiga žalbi ne vodi na propisan način, pa je ukazano subjektu nadzora da otkloni utvrđenu nepravilnost.”

“Na brodu “Vesna VII” inspekcijski nadzor izvršen je  17.avgusta, pri čemu je utvrđeno da na brodu nije vidno istaknut cjenovnik usluga, pa je preduzetniku Vujičić Nenadu izrečena novčana kazna prekršajnim nalogom u iznosu od 400,00 €”- rekli su u UIP.

Izvor:S.L

Najčitanije