15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština, bez podrške ministarstva, može samostalno finansirati KotorArt

Ne daj se Ines – KotorArt

Da je nova opštinska vlast čvrsta i nepokolebljiva, da ne pristaje na ucjene i da ne podliježe nečuvenom pritisku Vlade i njenog ministrarstva pokazuje činjenica da je Opština Kotor u dogovoru sa organizatorom preuzela na sebe cjelokupno finansiranje Kotor Arta. Odmah smo rekli da Ministrastvu kulture, sa perfidnim planom opstrukcije u poslednjem trenutku, neće poći za rukom da dovede u pitanje ostvarivanje funkcija u oblasti kulture pomoću nove opštinske vlasti koju čine opozicione partije koje su pošteno stekle povjerenje Kotoranki i Kotorana da obavljaju vlast na prethodnim izborima. Ono što kažemo – to i ispunimo! To možemo i reći i ispuniti, kao i odoljeti pritisku Vlade, jer smo odgovorna vlast u službi građana, kaže se u saopštenju Vladimira Jokića predsjednika Opštine Kotor

Da je grešno i bestidno opstruirati novu demokratsku upravu u Kotoru koja uživa puno povjerenje građana, i to na uštrb kulture, svjedoči upravo ona zasjeda Ministarstva kulture i sačekuša Janka Ljumovića u vidu obznane da će se prekinuti dosadašnja i dugogodišnja praksa finansiranja Kotor Arta i to u samo predvečerje prirema. Neće proći Ljumovićeva zasjeda i sačekuša i to neka mu bude jasno, jer nova opstinska uprava na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem ima snagu da ostvaruje javni interes, da štedi i reže privilegije, da uvodi red i ukida partijsko zapošljavanje i da stiče povjerenje kako građana, tako i privrednika i kulturnih poslenika.

Prijestonica kulture naše zemlje ne bi bila ono što jeste i ono za šta se u svijetu poštuje i drži, kad bi se cjenkala i pristajala na ponižavajući odnos Ministarstva kulture. O sebi je najbolje reklo to Ministarstvo kada je nakon demokratske smjene vlasti, uz najavu da neće kao ranije potpisivati ugovor sa Opštinom Kotor, ponudilo iznos koji je četiri puta manji od prosječnog iznosa za prethodnih šest godina.

O tome da je Ministarstvo „izdašno” bilo samo prema partijskoj i partitokratskoj vlasti DPS-a pokazuje činjenica da je za Kotor Art opredijelilo 2011. godine 395.000 eura ili pet puta više od ovogodišnjeg ponuđenog iznosa, 2012. godine 394.000 eura, odnosno takođe pet puta više od ovogodišnjeg ponuđenog iznosa, 2013. godine 330.000 eura ili 4,12 puta više od ovogodišnjeg ponuđenog iznosa, 2014. godine 300.000 eura ili 3,75 puta više od ovogodišnjeg ponuđenog iznosa, a 2015. i 2016. godine po 230.000 eura, odnosno skoro tri puta više od ovogodišnjeg ponuđenog iznosa.

Ne pristajemo na ucjene Vlade, ne podliježemo pritisku Ministarstva kulture! Možemo sami finansirati Kotor Art zato što volimo Kotor. Možemo sami zato što se ne bojimo nikoga osim građana Kotora. Možemo samo zato što smo odgovorna vlast. Možemo sami zato što smo ukinuli privilegije javnim funkcionerima i poslali u neslavnu istoriju bahaćenje prethodne vlasti o trošku svih građana.

Možemo sami zato što smo prihod od naplate ulaznica na bedeme u za period april-maj zaključno sa 15. junom povećali za 79.000 eura u odnosu na isti period prošle godine. Možemo sami zato što smo kao štedljiva vlast smanjili rasipništvo i konkretno rashode budžeta smanjili za 1.319.000 u odnosu na isti period prošle godine.

Filmska i klapska muzika – KotorArt

Možemo sami zato sto smo kao savjesna i poštena vlast za gorivo potrošili tri puta manje nego što je potrošeno prošle godine u istom periodu, potrošili tri puta manje za službena putovanja nego što je potrošeno u istom periodu prošle godine, ali i pet puta manje na ime troškova reprezentacije nego što je potrošeno u istom periodu prošle godine.

Riječ predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića da će se ovogodišnji Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Festival klapa, koji su dio Kotor Arta, uz ostale prateće programe održati u najavljenim terminima i uz puno pokroviteljstvo Opštine Kotor, u potpunosti i do kraja će biti sprovedeni.

Najčitanije