7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Opšta bolnica Kotor – uskoro u funkciji tri potpuno rekonstruisana objekta

Opšta bolnica u Kotoru uskoro će staviti u funkciju tri potpuno rekonstruisana objekta u kojima će dobiti preko 850 kvadrata modernog prostora. Riječ je o investiciji vrijednoj preko 420 hiljada eura koje je bolnica preduzela u saradnji sa privatnom zdravstvenom ustanovom „Marine Med“ iz Dubrovnika, a  u sklopu kojeg su u protekla tri ipo mjeseca, generalno rekonstruisane tri stare montažne barake u krugu bolnice.

Objekti koji su podignuti još nakon zemljotresa 1979 i koji su bili veoma zapušteni, sada su obimnom rekonstrukcijom i adaptacijom pretvoreni u maltene, potpuno nove moderne zgrade.

U jednoj od njih uskoro će i zvanično biti otvorena poliklinika sa osam ljekarskih ordinacija i svim pratećim sadržajima, u drugoj će biti otvorena dječija dnevna bolnica, dok je u trećoj zgradi već smještena bolnička laboratorija uređena pi svim evropskih standardima, kao i tehnička služba sa radionicama i skladištima. Na svim zgradama urađena je nova demit fasada, termo i hidro izolacija, novi krovovi, postavljeni su granitni podovi, nova alubravarija, nove instalacije, a sve prostorije su klimatizovane.

„U ovaj obiman i vrijedan posao ušli smo u partnerstvu sa „Marine Medom“ i uz saglasnost Ministarstva zdravlja. U novoj poliklinici pored centralne čekaonice, info- pulta i sanitarnih prostorija od kojih su neke prilagođene i osobama u invalidskim kolicima, imaćemo hiruršku i urološku ambulantu, te dio za internu medicinu sa svim subspecijalističkim ambulantama. U toku je opremanje novog objekta, pri čemu je nabavljeno nešto novog inventara i opreme, a ostatak opreme će bit preseljen iz postojećih bolničkih ambulanti.“- kazao nam je direktor Opšte bolnice Kotor, primarijus dr Ivan Ilić.

On se na čelu te bolnice koja je regionalna i pokriva opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi, nalazi već nešto preko godinu dana i za to vrijeme pokrenuo je obimna ulaganja u bolnicu koja su do sada premašila iznos od ukupno milion eura, a što je najveća investicija u crnogorsko zdravstvo u posljednjoj godini. Sredstva su obezbjeđena iz Fonda zdravstva Crne Gore, uz pomo brojnih donatora, te u partnerstvu sa „Marine Medom“ koji je u dijelu bolnice već otvorio poseban segment gdje njihova crnogorsk kćerka-firma „Marine Med Montenegro“ pruža usluge stranim osiguranicima.

Hortikulturno je uređen dio bolničkog parka, asfaltiran je glavni parking, sređeni su bolnička kuhinja i vešeraj, a popravljen je i u funkciju doveden glavni dizel-agregat koji bolnicu snabdijeva strujom u slučaju prekida napajanja električnom energijom. Glavna bolnička zgrada dobila je novu fasadu i stolariju u sklopu sprovođenja programa energetske efikasnosti, a obnovljena je i kotlarnica.

Detalj iz laboratorije
Detalj iz laboratorije

Bolnica koja ima 150 kreveta na odjeljenjima, posjeduje dosta dobru dijagnostičku opremu sa rentgenom, pet ultrazvučnih aparata i najmodernijim skenerom u Crnoj Gori za koji je upravo nabaljena nova rentgenska cijev vrijedna 76 hiljada eura. Rotari klub je nedavno bolnici uručio vrijednu donaciju od dvadesetak novih dijagnostičkih i aparata za monitoring pacijenata, a tu je i donacija japanske humanitarke orhanizacije „Džaike“ koja je donirala dosta novih aparata, među kojima i najnoviji gastroskop sa HD kamerom.

„Iz sopstvenih sredstava sada ćemo nabaviti isto takav kolonoskop, a u planu je da u saradnji sa „Marine Medom“, nabavimo i aparat za magnetnu rezonancu. Oni kao investitor traže garanciju da Fond zdravstva obezbijedi određeni broj pacijenta koji će doći na MR preglede u našu bolnicu, naravno po cijenama koje sam Fond odredi.“-istakao je dr Ilić dodajući da je u saradnji sa kompanijom iz Dubrovnika, bolmica Kotor već dobila šest moderno opremljenih bolničkih soba, svaka standarda apartmana sa 4 zvjezdice. U tim jednokrevetnim sobama, pacijenti imaju TV, WiFi internet, klimu, frižider i sopstveno kupatilo, a kada u njima ne borave strani osiguranici koji se zbrinjavaju preko „Marine Meda Montenegro“, ove najluksuznije bolničke sobe u Crnoj Gori, potpuno besplatno dostupne su i crnogorskim pacijentima.

Opšta bolnica Kotor
Opšta bolnica Kotor

MARINE MED ZBRINJAVA STRANCE, A OD TOGA BOLNICA ZARAĐUJE

Dr Ilić je pojasnio da „Marine Med“ iz Dubrovnika ima veliko iskustvo u pružanju usluga stranim zdravstvenim osiguranicima-prvenstveno turistima sa kruzera i iz hotela, i da je od lani tu uslugu, uz saglasnost i nadzor crnogorskog Ministartsva zdravlja, počeo pružati i u posebno opremljenom dijelu prostoram bolnice u Kotoru gdje ordiniraju ljekari te ustanove.

„Po sporazumu koji imamo sa njima, naši ljekari zbrinjavaju strane osiguranike uz logističku podršku „Marine Meda“. Znači mi stranog pacijenta koji ima putno osiguranje, odradimo i kompletno ga liječimo        i tu cijenu usluge fakturišemo „Marin Medu“ koji je u obavezi da je u plati u roku od 60 dana. Ta saradnja je značajno unapredila kvalitet liječenja za sve pacijente u našoj bolnici jer je samo lani „Marine Med“, donirao oko 50 hiljada eura za šest novih bolničkih soba, a sada su uložili još 420 hiljada eura u adaptaciju ova tri bolnička objekta.“-pojasnio je dr Ilić, dodajuči da crnogorski pacijentui mogu besplatno koristiti sve te sadržaje, kao i do sada plaćajući samo simboličnu participaciju u troškovima Fonda zdravstva.

STRANCI ZAINTERESOVANI ZA ULAGANJE U BOLNICU

Opšta bolnica Kotor godišnje ima između 6 i 7 hiljada pacijenata na stacionarnom bolničkom liječenju, te između 40 do 60 hiljada pacijenata koji koriste usluge njenih ambulanti, što zavisi od epidemiološke situacije.  U toj medicinskoj ustanoivi zaposlena su 223 radnika, od čega je 31 ljekar specijalista i još 17 mladih ljekara koji su na raznim specijalizacijama.

„Cilj nam je da ovdje napravimo pravu regionalnu bolnicu za što nam je neophodno proširenje i prostornih, ali i kadrovskih kapaciteta. Želimo da ovdje napravimo poseban trauma-centra gdje će na jednom mjestu adekvatno biti zbrinuti teško povrijeđeni pacijenti, jer se danas dešava da se takvi teški slučajevi, moraju transportovati iz jedne bolnice u drugui, a što bitno pogoršava uspjeh liječenja jer se gube „zlatni sat“ ili dva poslije traume, kada pacijentu treba pružiti najadekvatniju pomoć. To nije dobro ni za naše građane, a ni za turiste jer smo turizam proglasili za stratešku granu, pa njegovu ekspanziju moramo adekvatno popratiti i sa bolničkim kapacitetima.“- kazao je dr Ilić, ističući da takvi hitni pacijenti, osim iz tri bokeljske, u ovu bolnicu dolaze i iz opštine Budva. Ilić kaže da mendžment Opšte bolnice Kotor, planira da napravi i posebnu angio-salu za pacijente sa akutnim koronarnim dešavanjima, poput infarkta miokarda. Istakao je da imaju punu podršku i razumijevanje ministra zdravlja dr Budimira Šegrta.

Plan je da se napravi i savremeni prijemno-trijažni blok, dnevna bolnica i blok za fizikalnu terapiju što će se uraditi u prizemlju glavne zgrade kada se iz njega isele ambulatne u novu polikliniku. Dr Ilić naglašava da se mora obaviti i rekonstrukcija operacionog bloka i odjeljenja intenzivne njege jer  oni već godinama funkcionišu u improvizovanim i neadekvatnim prostorijama.     Dodaje da za to postoji podrška Ministarstva zdravlja, ali i ozbiljno interesovanje stranih investitora jer oni žele da ulože u zdravstvene kapacite Boke koja doživljava najintenzivniji razvoj turizma u Crnoj Gori, pa su tako Opštu bolnicu Kotor već posjetile delegacije iz Azerbejdžana i sa Malte.

Izvor:S. L.

Najčitanije