16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Oprezno sa limunom iz Turske !

limun

Hrvatska Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) upozorila je da se na tržištu prodaje limun iz Turske tretiran po zdravlje opasnim fungicidom, zbog čega je kod kupovine nužno pažljivo pročitati deklaraciju. Ista upozorenje pojavilo se i u srpskim medijima.

Da li takvog limuna ima i u Crnoj Gori iz Uprave za inspekcijske poslove nije odgovoreno, pišu Vijesti.

Sa druge strane pomoćnik direktora Fitosanitarne uprave Spaso Popović kazao je da nema podatak da li uopšte uvozimo limun iz Turske, i naglasio da se ukoliko je prošao kontrolu i nalazi na policama marketa, nema bojazni za potrošače.

„Bilo koja pošiljka koja se uvozi sa strane podliježe strogom ispitivanju,kontroli i nadzoru. Nosi se u laboratorije, tamo se ispituje na osnovu parametara koje oni imaju. To nije ni prva, a vjerovatno ni posljednja informacija koja dolazi kod nas u smislu da se u okruženju prodaju proizvodi koji nijesu ispravni, a da ih nema kod nas. Ponavljam, svaka pošilkja koja se pusti u prodaju kod nas je provjerena i zdravstveno bezbjedna“, kazao je radiju Antena M Popović.

Iz Centra za zaštitu potrošača CEZAP su kazali da nemaju informacije da na našem tržištu ima problematičnog limuna, ali ipak apeluju na građane da pažljivo čitaju deklaracije.

Iz ROZP su kazali da se uvozi jeftiniji limun iz Turske, ali da na deklaraciji sitnim slovima piše:

„ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom“. ROZP tvrdi da imazalil kod beba i male djece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, da je kancerogen i da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

Najčitanije