20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Oprema iz projekta CoRE za zaštitu pomorskoga dobra CG i HR

Institut za oceanografiju Split

Zahvaljujući pola miliona eura vrijednom evropskom projektu CoRE Hrvatski hidrografski institut u Splitu dobio je vrijednu opremu i u četvrtak održao info radionicu o istraživanju svijesti u prevenciji zaštite okoliša uspostavljanjem veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskoga dobra u prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore.

Direktorica Hrvatskoga hidrografskog instituta (HHI) Vinka Kolić rekla je da je projekt počeo prije godinu i pol dana, te je trenutačno u finalnoj fazi provedbe. Projekt je nastavak dvaju prethodnih projekata na kojima su surađivali splitski HHI i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore koji, istaknuto je, odlično surađuju u posljednjih nekoliko godina.

“Europske projekte smo prepoznali kao izvor financiranja i kako bismo našu instituciju ojačali opremom i kadrovima. Tako smo nabavili valografsku plutaču i site scan sonar, opremu vrijednu više od sto tisuća eura – neophodnu za našu osnovnu hidrografsku djelatnost kako bi plovidba bila sigurna”, istaknula je direktorica Kolić.

U projektu osim HHI-a sudjeluje i Institut za more i priobalje iz Dubrovnika. Kolić je objasnila da u projektu nije naglasak samo na opremi već i na segmentu pomorskoga dobra, te da je njegov rezultat i mini brošura koja je u finalnoj fazi izrade i predstavit će se  na završnim konferencijama u Dubrovniku i u Crnoj Gori tokom novembra. U brošuri je prikazan pregled situacije pomorskoga dobra u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore Luka Mitrović rekao je da su novcima iz projekta nabavili opremu multibeam za mjerenje dubine mora, te obučili ljude da izrađuju nautičke karte i publikacije. Istaknuo je da je bitno što su u tom projektu definirali pitanje zaštite priobalja, odnosno delte Neretve i rijeke Bojane, gdje se obavljaju mjerenja i istraživanja kako bi utvrdili na koji način djeluje abrazija, odnosno erozija na tim područjima i što se događa s plažama.

“Izuzetno smo zadovoljni prvenstveno zbog suradnje s Hrvatskim hidrografskim institutom koji nam je izuzetno pomogao da uspostavimo hidrografsku službu Crne Gore. U planu imamo i druge, još veće projekte koji će biti od veće koristi za Hrvatsku i Crnu Goru”, izjavio je Mitrović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije