13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Opozicija zahtjeva odustajanje od „valorizacije“ Aerodroma Tivat

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Skupština Opštine Tivat, na osnovu vlasništva i suvlasništva Opštine Tivat na katastarskim parcelama u području Aerodroma Tivat, traži od Vlade Crne Gore da ne pokreće bilo kakve statusne i druge promjene u Aerodromu Tivat, do održavanje referenduma građana Tivta o ovom pšitanju – stoji u članu 1 predloga “Odluke o stavu Opštine Tivat o statusnim i drugim promjenama na Aerodromu Tivat“, a koju je za uvrštavanje u dnevni red sjednice lokalnog parlamenta, zakazane za 20. septembar, predložila kompletna tivatska opozicija.

Kao predlagači odluke i zahtjeva za njeno uvrštavanje u dnevni red i to kao prve tačke o kojoj će se raspravljati, navedeni su odbornici opozicije dr Andrija Petković (Bokeški Forum), Budimir Cupara (Arsenal za Tivat), Nebojša Vukasović (SNP), Mirko Kovačević (Tivatska Akcija), Dejan Risačnić (DSS) i Bernarda Moškov (SDP).

„SO Tivat zahtijeva od Vlade da zadrži postojeću vlansičku strukturu Aerodroma Tivat do pribavljanja odgovarajućeg mišljenja SO Tivat o ovom pitanju, koje će biti donijeto najmanje dvotrećinskom većinom  ukupnog broja odbornika. SO Tivat obavezuje predsjednicu Opštine (dr Snežanu Matijević (DPS) – prim.aut.) da u roku od 15 dana sastavi izvještaj o katastarskom vlasništvu na području aerodroma Tivat, kao i istorijat promjena“- stoji u odluci koju predlaže tivatska opozicija.

U obrazloženju ovog predloga piše da će se, prema navodima premijera Duška Markovića Aerdrom Tivat dati u dugoročni zakup zaintersovanom stranom investitoru, zbog čega se nametnuka potreba da se o tome izjasne i odbornici u lokalnom parlamentu.

„Privatizacijom Aerodroma Tivat najznačajnije preduzeće u našem gradu otuđilo bi se po već viđenom modelu u kojem bi država izgubila profit, radnici svoja radna mjesta, a lokalna zajednica stabilnog partrera koji podržava dinamičan razvoj našeg grada. Brojni građani Tivta – na stotine porodica – odrekli su se svoga zemljišta ili ga prodali po izrazito niskim cijenama da bi se izgradio awerodrom oji predstavlja vezu sa svijetom za Boku i primorje“- stoji u obrazloženju odluke.

Prilaz na slijetanje na aerodrom Tivat do koga dovodi lokalajzer

Opozicija smatra da „iako se uvijek mogu naći zamjerke na poslovanje svakog kolektiva kojim upravlja država“, sigurno je da je Aerodrom Tivat „ostvario izuzetne rezultate u proteklih deset godina i da predstavlja stabilan, profitabilan i prosperitetan dio a.d. „Aerodromi CG“. Ocjenjuju da bi eventualna privatizacija ili davanje aerdroma u dugoročan zakup  onemogućili ugovaranje kreditnog aranžmana sa EBRD za finansiranje rekonstrukcije i modernizacije tivatske vazdušne luke.

„Prednost modela uzimanja kredita EBRD je u tome što za njegovu realizaciju nije potrebna garancija Vlade CG. Aerodrom Tivat je sa svojim poslovanjem apsolutni garant vraćanja ovog kredita.“- poručili su podnosioci predloga uz napomenu da na ovaj način, daju i podršku Sindikalnoj organizaciji aerodroma „u njihovim nastojanjima da dođu do potpune informacije o mogučoj valorizaciji Aeruidroma Tivat i da se uključe u proces definisanja njegove budućnosti.“

Inače, OO SDP Tivta je minulog vikenda završio akciju prikupljanja potpisa građana na zahtjev za raspisivanje lokalnog referenduma o statusu i budućnosti Aerodroma Tivat. Iako je, da bi se taj zahtjev uputio u proceduru lokalnog parlamenta koji potom mora raspisati referendum, bilo potrebno da ga potpisima podrže ukupno 502 građana (5% biračkog tijela u Tivtu), zahtjev je podržalo čak oko 750 Tivćana.

Izvor:S.L

Najčitanije