17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Opozicija: Strah vas je od gazde u Podgorici

DPS glasa protiv zastite interesa Tivta

Ivan Novosel, Jelka Mimica, Vlado Đukić, Jovanka Vujačić, Nevenka Saveljić, Mileta Rabrenović, Ljubo Popović, Julija Samardžić, Nina Petković, Miroslav Sindik, Nebojša Kašćelan, Dejan  Sekulić, Mile Ćosović, Zvonimr Dubravčić, Alen Muminović, Marija Marović i Silvana Čupić – imena su Tivćana koji su danas na sjednici SO glasali protiv usvajanja odluke kojom bi se pokušali zaštititi interesi Opštine Tivat u vezi namjere Vlade da „valorizuje“ ovdašnju vazdušnu luku.

Predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) u dva je navrata odbio na Poslovniku zasnovan zahtjev 10 odbnornika opozicije da se prozivkom glasa o toj odluci, čime je spriječio da građani Tivta u direktnom radio prenosu čuju poimenično ko je od odbornika protiv toga da Tivat zaštiti svoja imovinska prava na aerodromu. Odlukom se Vlada se poziva da dok se o tome ne izjasne Tivćani na referendumu, ne preduzma ništa u vezi izmjena statusa i eventualne privatiztacije aerodroma, dok se od gradoonačelnice Snežane Matijević (DPS) traži da obezbjedi istorijat promjena u katastraskoj evidneciji kako bi se utvrdilo koliko zapravo Opština ima imovine u kompleku aerpdorma i što se sa njom događalo proteklih godina.

Sedamnaest odbornika DPS odbili su  predlog odluke koju je kandidovala opozicija, a iza koje su svojim glasovima stali opozicioni SDP, TA, AZT, DSS, BF i SNP, čak i članice vladajuće koalicije SD i HGI. Epilog je to skoro petočasnovnog današnjeg „natezanja“ DPS koji sam ima natpolovičnu većinu u SO, sa ostatkom gradskog parlamenta.

Predsjendik SO Ivan Novosel (DPS) je ustvrdio da je „ovo dokument koji zadire u nešto što nije nadležnost Opštine“.

„Aerodrom Tivat ne ispunjava standarde aerodroma u 21.vijeku i on je limit daljeg razvoja Tivta investicija koje se ovdje realizuju i Crne Gore. Pojedinačni i kao izvršna vlast smo zainteresovani da se njegov status riješi na najbolji način. Krajni je ishod da Opština ne može biti vlasnik ili suvlasnik aerodroma“ – kazao je Novosel dodajući da „sve i da dokažemo da Opština ima svoje zemljište na aerodromu, dužni smo da to bez naknade ustupumo Vladi na njen zahtjev jet tako propisuje Zakon o državnoj imovini“.

„Da smo imali svoju zemlju na aerodromu, Tivat bi bio akcionar ACG“- kazao je Novosel koji je bio gradonačelnik, ali i član Borda direktora ACG, na što mu je Budimir Cupara (AZT) prikazao dokumente ali i grafički prilog u kome se vidi da Opština posjeduje značajan dio zemljišnog kompleksa aerodroma.

„Vrijeme je da ne samo zaštitimo našu nespornu veliku imovinu koju imamo na aerodromu, već i da je stavimo u funkciju ekonomskih benefita za Opštinu jer je nepojmljivo da mi od svega toga imamo samo smiješnih 50 hiljada eura godišnje zakupnine“- poručio je Cupara dok je Andrija Petković (BF) ukazao da je simptomatično da je u posljednjjih nekoliko godina izgubljen ili misteriozno nestao dio dokumnetacije iz katastra koji dokazuje vlasnička prava Opštine na aerodromu.

„Ukoliko odluka o privatizaciji ili davanju aerodoma Tivat u dugoročni zakup dođe na dnevni red Vlade, ministri iz redova Socijaldemokrata napustiće Vladu”-kazao je Igor Petković (SD) koji je na moment vodio žestoku poleminu sa Novoselom. Ivo Marić (SDP) kazao je da je ta partija već skupila dovoljno potpisa Tivćana za organizovanje lokalnog referendum, a Darinka Kašćelan (SNP) je istakla da bi bilo “sramotno i nepojmlivo da svi ne stanemo iza ove odluke i zaštite interesa našeg grada.”

Sa sjendice SO Tivat

“Strašno je da je vas toliko strah da stanete iza ove odluke i da budemo jednoglasni u jedinom ispravnom stavu koji se ovdje može zauzeti. Očito je da vaši šefovi u Podgorici najbolje znaju da je OO DPS Tivta najspremniji da učestvuje u njihovoj otimačini aerodroma Tivat”- istakao je Mirko Kovačević (TA).

Miomir Abović (TA) u više navrata je ukazao da će privatnik koji uzme aerodrom Tivat u koncesiju, otpustiti dobar dio radnika, što je posebno zasmetalo potpredsjedniku Opštine Siniši Kusovcu (DPS) koji je istakao da ne treba “politikantski  manipulisti radnicima, već ovo svesti na ono što zapravo jeste – biznis i projektna priča”. Abović je pozvao gradonaćelnicu Matijević da da ostavku jer ne želi da zaštiti interese Tivćana na što mu je ona poručila da se “moramo držati toga da je aerodrome svojina Vlade i države”.

“Ako “valoritzacija” aerodroma po namjeri Vlade prođe, SD i HGI treba da izađu iz vladajuće koalicije, a DPS onda neka na  vanredne izbore ide sa platformom koja podrazumijeva prodaju aerodroma”- istakao je Dejan Risančić (DSS).

Kovačević: Vama ova pljačka opštinske imovine dekretom, očito odgovara

U polemici sa Kusovcem i Novoselom koji su se pozivali na Zakon o državnoj imovini koji propisuje da su javna dobra poput aerodroma u isključivom vlasništvu države, Kovačević je kazao da je zakon loš i da ga je svaka odgovorna lokalna vlast koju je sačivnjavao DPS, morala pokušati izmijeniti preko Vlade koju čini upravo ta partija.

„Vama ova pljačka opštinske imovine dekretom, očito odgovara. Ok, sutra kada se promijeni vlast, mi ćemo na taj stav zakona dodati samo još da je „državna imovina i privatna imovina svakog člana DPS“, pa da vidimo hoćete li se onda buniti.“- kazao je Kovačević.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije