14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opozicija: SD i HGI suštinski podržavaju privatizaciju aerodroma

Aerodrom Tivat

Svih devet odbornika opozicionih subjekata u SO Tivat  potpisalo  je 23.juna zahtjev za sazivanje sjednice SO Tivat sa jednom tačkom dnevnog reda: Predlog Odluke o stavu SO Tivat o statusnim i drugim promjenama u Aerodromu Tivat- saopštili su juče Tivatska Akcija, Arsenal za Tivatt, Bokeški Forum, SDP, DSS i SNP .

 „Kako nam je za ovakav zahtjev potrebno 11 potpisa odbornika, istog dana obratili smo se za podršku odborničkim klubovima SD-a i HGI-a, s obzirom na prethodno izrečene stavove OO SD-a Tivat, potpredsjednika Opštine Ilije Janovića (HGI), te izjašnjenja odbornika SD-a Igora Petkovića na prošlonedjeljnoj sjednici SO Tivat – da su protiv privatizacije Aerodroma Tivat, i da SO Tivat što prije treba da se odredi o ovom pitanju. U razgovoru s pojedinim odbornicima SD-a i HGI-a saopštili su nam da oni podržavaju našu inicijativu, ali da moraju da se konsultuju sa nadležnim stranačkim organima. Dogovoreno je da nas najkasnije  u ponedjeljak jasno obavijeste o svom stavu. Nažalost,  oni ni nakon toga nisu  podržali svojim potpisima naš zahtjev“- saopštile su juče sve tivatske opozicione partije.

Premijer Duško Marković prije mjesec dana najavio je da će Vlada zainteresovanom stranom investotoru ponbuditi u dugoročni zakup aerodrom Tivat, umjesto da ta vazdušna luka ostane u državnom vlasnišptvu i bude rekonstruisana i medrnizovana povoljnim kreditom od 50 miliona eura za koji Evvripaks banka za obnovu i razvij uopšte nije ni tražila državne garancije. Tivatska opozicija i najveći dio ovdašnje javnosti takve namjere Vlade dočekao je na nož ocjenujući da se iza njih zapravo krije privatizacija posljednjeg ovdašnjeg velikog i uspješnog državnog resursa. Opozicionari su zatražili da se od toga odustane, da aerodrom ostane u državnim rukama, a da Opština Tivat saglasno svojoj značajnoj imovinu u nekretninama u kompleksu tivatske vazdušne luke, dobije odgovarajući udio u akcijama preduzeća Aerodromi Crne Gore. SDP je u tom pravcu čak predložila i u proceduru Skupštine Opštine uputila i adekvatan predlog odluke, ali je njegovo stavljanje na dnevni red posljendje sjednice SO prošle nedjelje spriječio predsjenik lokalnog parlamenta Ivan Novosel (DPS), što je podržala i gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS), koja je kazala da Opština „trenutno nema dovoljno informacija da zauzme stav“ oko namjera Vlade sa aerodromom. Protiv privatizacije tivatske vazdušne luke verbalno su se  izjasnile  članice lokalne vlasti SD i HGI koje su u koaliciji sa DPS u Tivtu, ali ukupno šest odbornika te dvije partije na kraju nije potpisalo najnoviji zajednički zahtkev opozicije da se sazove posebna sjednica SO o ovoj problematici.

Kompjuterska animacija buduceg izgleda aerodroma Tivat

“Iz te činjenice zaključujemo da stranačka rukovodstva SD-a i HGI-a u potpunosti podržavaju namjeru vrha DPS-a da se Aerodrom Tivat pošto-poto privatizuje, i da su dopustili svojim lokalnim funkcionerima da se izjasne protiv privatizacije samo da bi umirili tivatsku javnost i glasače svojih stranaka. Poštovane Tivćanke i Tivćani, ostaje na opoziciji i vama da zajedno branimo vitalni interes Tivta, i ne dozvolimo da se, po već viđenom modelu rasprodaje državnih dobara, privatizuje i najvrijednije tivatsko preduzeće – Aerodrom Tivat“- ocijenili su juče u zajedničkom saopštenju za javnost odbrnici TA, AZT, BF, SDP, DSS i SNP uz napomenu da će građane pravovremeno obavijestiti o svojim narednim koracima.

 

Izvor:S. L.

Najčitanije