14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Operosa Montenegro festival od 17. do 21. avgusta

Operosa
Operosa

Operosa Montenegro festival biće održan od  17. do 21. avgusta  u Herceg – Novom, a dešavaće se  na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare i u Starom gradu.

Operosa je operski i festival klasične muzike koji je osnovala finski mecosopran Katherine Haataja 2006. godine u svrhu promocije mladih operskih talenata i savremenog izraza modernoj publici.

Cilj Operose jeste da se fokusira na repertoar koji odgovara mladim operskim pjevačima, radeći sa vrhunskim producentima i prikazujući operu kao modernu i zabavnu formu.

Konferencija za novinare na kojoj će biti najavljen program ovogodišnjeg Operosa Montenegro opera festivala biće održana u Gradskoj kafani 15. avgusta sa početkom u 12 sati.

Programe petodnevnog festivala će predstaviti osnivač Operosa Montenegro opera festivala Katherine Haataja,   direktor Operosa Fondacije Mia Sretenović, italijansko-austrijski dirigent Eraldo Salmieri, italijanski operski reditelj Paolo Bosisio, scenograf i dizajner Domenicho Franchi, direktorka turističke organizacije Bojana Blagojević,  sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Tamara Lepetić i PR i Media koordinator Operose Nina Miloš. Prisustvovaće i solisti opere „Pepeljuga“.

U sastavu Operosa Festivala razvija se i edukativni program za mlade operske profesionalce “Operosa Akademija”, koja je nastala 2012. godine i od tada organizuje master klasove, recitale, predavanja i radionice eminentnih stručnjaka. Operosa vjeruje da je opera danas aktuelnija nego ikada i da bi ova umjetnost trebalo da se približi svima, te je zbog toga osnovala i “Operosa Forum”, društvenu mrežu koja ujedinjuje profesionalce iz različitih oblasti izvođačke umjetnosti, ali i sve zaljubljenike u operu i slične umjetničke pokrete.

Prošle godine Operosa je organizovala jedinstveni operski Festival u našem gradu sa crnogosrskom premijerom opere „Tako čine sve”. Od ove godine uključen je na oficijalnu evropsku listu festivala.

Operosa Festival - poster
Operosa Festival – poster

Kako najavljuju organizatori, pripremljen je bogat program, pa nas tokom Festivala očekuje: egipatski gudački kvartet „Talasi Nila“, performans “Opera na trgu” u izvođenju “Vox2Feel” ansambla, crnogorska premijera i repriza Rosinijeve opere „Pepeljuga“ i spektakularni završni gala koncert sa baletom.

Operosa orkestar vodiće renomirani maestro Eraldo Salmieri, glavne uloge će izvoditi mlade operske zvijezde Crne Gore, Srbije, Italije, Belgije, Rumunije, Kazahstana, dok će za režiju biti zadužen svjetski priznati reditelj Paolo Bosisio, a scenografiju i kostime potpisuje Domenico Franchi.

Povodom proslave deset godina postojanja, kreirana je kampanja „Young@Opera“ koja omogućuje svima koji imaju ispod 18 godina slobodan ulaz na poslednje dvije večeri festivala.

Operosa
Operosa

“TRENUTAK ZA KLASIKU“

Prvog dana festivala biće organizovan program „Trenutak za klasiku na Forte Mare” a nastupiće jedinstveni egipatski kvartet “Talasi Nila”.

Ansambl “Talasi Nila” čine renomirani umjetnici Basma Edress, Islam Elhefnawy, Islam Abd El Aziz i Hassan Moataz, a za ovu priliku oni su pripremili djela Hendla, Vijenjavskog, Betovena i Mendelsona.

Egipatska violinistkinja Basma Edress trenutno je koncert majstor Oklandskog simfonijskog orkestra i muzički je direktor Aswat ženskog asnambla, specijalizovanog u izvođenju tradicionalne arapske muzike. Studirala je na  “Džulijardu” u Njujorku.

Islam Abd El Aziz aktivan je kamerni i orkestarski muzičar, a trenutno pohađa doktorske studije, dok se čelista Hassan Moataz usavršavao sa čuvenim Rostropovičem, Bulezom i Jo-jo Maom.

Violinista kvarteta Islam Elhefnawy, kaže da je ovo njegov prvi put na Blakanu i raduje se što će gostovati baš na crnogorskom primorju.

Kvartet dolazi sa prostora koji nema tradiciju evropske klasične muzike, već svoj osobeni stil, pa je za njih klasika naručito inspirativna i uzbudljiva.

Najčitanije