10 C
Kotor

Slušaj online radio

Ombudsman upozorio državu da ne diskriminiše jugoslovenske borce

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Tivatski odbor Organizacije boraca NOR – jugoslovenska opcija (OBNOR), obratio se Sekretarijatu za finansije i ekonomski razvoj Opštine Tivat sa zahtjevom da bude ravnopravno tretiran u dodjeli budžetskih sredstava kao i Udruženje boraca NOR-a i antifašista (UBNOR).

OBNOR se u zahtjevu pozvao na mišljenje zaštitnika ljudskih prava Crne Gore Šućka Bakovića, a kome su se 30.jula  pritužbom obratili Savez OBNOR-a Crne Gore i Udruženje boraca ratova od 1990 godine.

„Zaštitnik smatra da se zakonskim modelom finansiranja samo jedne nevladine organizacije koja baštini ideje i promoviše boračku organizaciju, narušava princip jednakosti i čini diskriminacija prema ostalim organizacijama koje imaju ili bi imale iste programske ciljeve i bile zasnovane na očuvanju vrijednosti potvrđenih kroz istorijsko i kulturno nasljeđe Crne Gore pod uslovom da ne postoje ograničenja zasnovana na Ustavu, međunarodnom pravu i zakonodavstu Crne Gore.”- ističe se u aktu koji je donio ombudsman Baković, po tzoj pritužbi zbog načina na koji Vlada, Ministarstvo finansija i Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, novac daju samo UBNOR-u.

Opština Tivat takođe već godinama za finansianje lokalnog odbora UBNOR-a iz budžeta izdvaja po 9 hiljada eura godišnje, i UBNOR-u obezbjeđuje prostorije za rad. Inače, tu organizaciju koja je naslijedila nekada jedinstveni SUBNOR, čine većinom simpatizari i aktivisti lokalnog DPS koji “baštine antifašizam i tekovine NOR-a”. Na čelu tivatskog UBNOR-a je inače, dugogodišnji sekretar OO DPS Tivta Dragiša Ćosović, a u toj organizaciji gotovo da više nema nijednog pravog partizana-borca koji se u Drugom svjetskom ratu borio za oslobođenje Jugoslavije.

Sa druge strane, OBNOR čine većinom ljudi opozicionog usmjerenja ali koji smatraju da su crnogorski partizani 13.jula 1941. digli ustanak u sklopu opštenarodne borbe za oslobođenje Jugoslavije, a ne za obnovu suverene Crne Gore kako to često u javnim nastupima interpretiraju aktivisti UBNOR-a. Lokalna vlast, pozivajući se na zakon o UBNOR-u, redovno je finasirala samo to udruženje kao “organizaciju od posebnog društvenog značaja”, dok je do sada odbijala svaki zahtjev OBNOR—a da bude izjednačen u pravima sa “procrnogorskom” boračkom organizacijom.

„Podsjećamo vas da smo se i ranije obraćali Opštini za pomoć jer sredstava namijenjena za finansiranje NVO koja se dodjeljuju na konkursu i koja smo dobili u tri navrata, nijesu mogla da pokriju troškove štampanja tri knjige koje smo do sada objavili. Ističemo da OBNOR Tivat funkcioniše bez službenog prostora i finansijskih sredstava neophodnih za rad“- stoji u zahtjevu koji je Opštini Tivat dostavio predsjednik tivatskog OBNOR –a Mato Brguljan. On je ukazao da je ombudsman Baković, reagujući po njihovoj pritužbi, državnim organima preporučio “da se analizira mogućnost finansiranja na ravnopravnim osnovama i nađe model finansiranja po kome bi boračke organizacije bile izjednačene u ostvarivanju prava na ravnopravan pristup sredstvima.”

 

Izvor:S. L.

Najčitanije