14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Omaž Anđelku – Čovjeku, fotografskom i filmskom umjetniku, dokumentaristi…

„Niko od nas nije večeras došao zbog toga što je Anđelko bio predsjednik Opštine Tivat, niti je došao zato što je Anđelko bio predsjednik Komiteta, došli smo zbog jednog drugog Anđelka… Sjetite se još nekoga, ne u Tivtu, nego bilo gdje, predsjednika opštine kojem će doći ljudi ne zato što je bio predsjednik, nego zato što je bio imenom i prezimenom onaj koji jeste. I to je veličina Anđelka Stjepčevića.“ – kazao je prof. Neven Staničić, otvarajući „Omaž Anđelku“  ispred prepunog Doma kulture u Gonjoj Lastvi.

Organizatori, Kulturno-zavičajno društvo „Napredak“ i “Foto kino i video klub „Mladost“ iz Gornje i Donje Lastve, priredili su izložbu njegovih umjetničkih fotografija, od kojih su neke prvi put javno izložene i projekciju dva Stjepčevićeva dokumentarca, koji su višestruko nagrađivani („Do posljednje kapi“ i „Mora“).

„Anđelkovi filmovi nas podsjećaju na vrijeme kada se radilo u korist drugih, a ne sebe. Moraćemo se sjećati ovakvih Tivćana koji su podigli ovaj Grad i učinili da uživamo u onome što naše današnje vrijeme jeste“ – kazao je između ostalog Staničić.

O onom drugom Anđelku, fotografskom i filmskom umjetniku, dokumentaristi, čovjeku koji je osnovao Foto kino klub, direktoru INDOK centra Tivat, osnivaču Društva prijatelja Gornja Lastva, jednom od osnivača boćarskog kluba „Palma“, turističkog društva Lastva, Aero kluba „Boka“, govorio je Anton – Gula Marković, predsjednik Foto kino i video kluba „Mladost“ iz Donje Lastve.

“Od samih početaka Anđelko je radio na osposobljavanju novih foto amatera. Tako je putem kurseva osposobio preko 100 foto amatera. Kada se klub ,,Mladost”počeo baviti i filmskim stvaralaštvom, osposobio je više od četrdeset kino amatera.

Omaž Anđelku 2016.
Omaž Anđelku 2016.

Kao izlagač učestvovao je na 44 izložbe fotografija. Imao je dvije samostalne i četiri kolektivne izložbe, na kojima je osvojio preko dvadeset nagrada i priznanja. Kao kino amater snimio je sedam autorskih filmova sa kojim je osvojio pet nagrada. Najuspješniji film „Do posljednje kapi” osvojio je tri nagrade na festivalu „Žisel”. Najveći doprinos kao kino amater, Anđelko je dao snimajući dokumentarne filmove iz života Gonje i Donje Lastve, Tivta i šire okoline. Snimio je kilometre filmske trake.

Obavljao je dužnost predsjednika Foto saveza Jugoslavije i Foto kino saveza Crne Gore. Bio je učesnik na Kongresu organizacije fotografa Evrope u Kopenhagenu. Za ogroman rad, kao društveni radnik, dobitnik je mnogih diploma i priznanja između kojih izdvajamo, Zlatnu plaketu „Boris Kidrič” najveće priznanje, Narodne tehnike Jugoslavije.

Omaž Anđelku 2016.
Omaž Anđelku 2016.

“Povodom 50-godišnjice rada Foto i kino kluba (1961 – 2011), Anđelko je za štampu pripremio knjigu o radu Foto kino kluba „Mladost”  koja zbog neostatka finasijskih sredstava još nije objavljena” – kazao je Marković.

„U ljetima koja dolaze potrudićemo se da jedan dio ostavimo za našeg Anđelka, da „Omaž Anđelku“ postane tradicija u sklopu Lastovske fešte, da kroz film i fotografiju pokažemo i prikažemo što je on zabilježio“ – istakao je Zoran Nikolić, predsjednik Kulturno – zavičajnog društva „Napredak“ Gornja Lastva.

Osim članova porodice, kolega, poštovalaca njegovog imena i dijella i brojnih sugrađana, omažu je prisustvovala gradonačelnica Tivta, dr Snežana Matijević sa saradnicima.

U muzičkom dijelu programa nastupili su profesori Bruna Matijević – flauta i Goran Ševaljević – harmonika.

Anđelko Stjepčević
Anđelko Stjepčević

Anđelko Stjepčević (1. novembar 1941 – 9. april 2016) bio je jedan od najplodnijih umjetničkih i dokumentarističkih fotografa u Boki. Snimio je sedam dokumentarnih filmova za koje je dobio pet nagrada. Iza njega je ostalo više kilometara filmske trake i nekoliko desetina hiljada fotografija, kojima je bilježio mnoge trenutke značajne za Gornju Lastvu i Tivat. Produkt njegovog kolekcionarskog i istraživačkog rada je i njegova knjiga „Stoljeće kulture u Gornjoj Lastvi“. Naučio nas je kako da čuvamo selo i svoje korijene, a svoju kuću u Gornjoj Lastvi pretvorio je u pravi mali etnografski muzej koji je od velikog značaja za ukupnu kulturu ovog kraja.

 

Najčitanije