7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Omaž Amaru Montenegro, Crnoj Gori i kraljici Jeleni

Umjetničko djelo platno, “Amaro Montenegro – Sapore Vero”  italijanskog umjetnika Flavija Favelija, kao omaž čuvenom italijanskom likeru Amaro Montenegro koji je tokom 130 godina postojanja postao simbol tradicije i posebnosti Italije, izloženo je sinoć u crkvi Svetog Pavla u Kotoru.

Podsjetimo, poznato piće ime je dobilo u slavu u čast crnogorske princeze i italijanske kraljice Jelene.

„Kada govorimo o likeru Amaro Montenegro možemo kazati da je nastao 1885. godine. Naime,  iz tog perioda Italije veoma važan gospodin Bianchi koji je tih godina boravio u Crnoj Gori popio je napitak koji mu se učinio veoma uskunim.  Kada se vratio u Italiju pošto je bio zaljubljenik aromantičnih ukusa od četrdeset različitih trava napravio je smjesu koja je dovela do likera i u tom trnutku ga je posvetio princezi cernogorskoj princezi Jeleni. Amaro je od samog početka doživio veliki uspjeh i postao poznat svuda. Veliki italijanski pjesnik  Gabriele D’ Annuzio ovaj liker je nazavao likarom virtuoznosti“ – kazao je kritičar Ludevico Pratezi.

Umjetnik Flavijo Faveli, istakao je da bio veliki poznavalac ovog dijela jadranskog mora kada mi je kritičar Pratezi predložio da se organizuje izložba. Prva asocijacija je bila ono što nas povezuje sa imenom vaše zemje a to je Amaro Montenegro.

Omaž Amaru Montenegro
Omaž Amaru Montenegro – foto Boka News

„Amaro Montenegro  je praktično liker koji sa reklamom i bez nje vrlo brzo kako nekada tako i danas prisutan u svakom italijanskom baru. Amaro Montenegro prati slog koji je jednostavan ali koji ima jaku poruku a to je sapori vero ili pravi ukus. Želim da pomenem da je ovaj proizvod od svog nastanka odmah prihvaćen od konzumenata kao i da je dio italijanske istorije koja se gradila sa ovim proizvodom“- kazao je Flavijo Faveli.

Omaž Amaru Montenegro
Omaž Amaru Montenegro – foto Boka News

Brojne zvanice u ime organizatora izložbe pozdravio je  predsjednik Zajednica Italijana Crne Gore Aleksandar Dender i predsjednik Narodnog univeriteta iz Trsta Fabricijo Soma.

Najčitanije