8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Oktobarska nagrada Nikoli Ninu Deretiću: Preko 150 puta dao krv, za pomoć i spas drugim ljudima

Oktobarska nagrada Nikoli Ninu Deretiću

Na svečanoj sjednici Skupštine Opštine Herceg Novi predsjednik Opštine Stevan Katić uručio je Oktobarsku nagradu Nikoli Ninu Deretiću, dobrovoljnom davaocu krvi, koji je više od 150 puta dao ovu dragocjenu tečnost, za pomoć i spas drugim ljudima.

Deretić je zahvalio na priznanju i poručio da je sretan što je toliko puta dao krv.

Nikola Nino Deretić rođen je 1949. godine u Bijeloj, u zaseoku Vala, od oca Gojka i majke Desanke, rođene Tauzović. U Bijeloj je proveo cijeli svoj život – odrastao, školovao se, radio i osnovao porodicu. Nakon završene osnovne škole i zanata varioca zaposlio se u Brodogradilištu „Veljko Vlahović“, gdje je i penzionisan. Svojom marljivošću i humanitarnim radom istakao se u svom kolektivu, gradu i mnogo šire.

Nikola Deretić je dobrovoljni davalac krvi već pet decenija, tokom kojih je preko 150 puta dao ovu dragocjenu tečnost za pomoć i spas drugim ljudima. Prvi put je dao krv kao omladinac, sa nepunih sedamnaest godina.

Kao dobrovoljni davalac odgovorio je na brojne pozive rodbine, prijatelja, poznanika i potpuno nepoznatih ljudi, ne samo u svom gradu i državi, već i u drugim republikama bivše Jugoslavije. Nikada nije imao predrasude niti je ljude dijelio po bilo kom osnovu.

Na listi brojnih osoba kojima je pomogao je i Josip Broz Tito, predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Deretić je 1980. godine, sa pet kolega iz Brodogradilišta, vojnim helikopterom iz Kumbora prevezen u Ljubljanu, gdje je donirao krv tadašnjem predsjedniku. Posebno aktivan bio je tokom ratnog vihora.

Danas kada pitate Nikolu Deretića šta ga je podstaklo da postane i godinama ostane dobrovoljni davalac krvi, dobićete vrlo jasan i iskren odgovor – dati krv pomoć je drugima, a zdravo je za tijelo i duh onoga ko je daje.

U svojoj 68 godini, Nikola više nema pravo da donira krv, jer je prešao starosnu granicu od 65 godina. Njegovu humanu misiju nastavljaju dva sina, obojica dobrovoljni davaoci krvi.

Najčitanije