“Okom Tivćana”

Otvorena izložba umjetničkih fotografija autora iz Tivta

Izložba umjetničkih i reportažnih fotografija pod nazivom “Okom Tivćana”, otvorena je sinoć u prisustvu velikog broja posjetilaca, u galeriji srednjevjekovnog ljetnjikovca “Buća-Luković” u Tivtu.

Postavku čini četrdesetak radova Anđelka Stjepčevića iz ciklusa ,,Mlinovi Gornje Lastve”, Krsta Kika Tomičića iz ciklusa ,,Barke i mlinovi”, Roka Stjepčevića iz ciklusa ,,Tragovi prošlosti”, Antona Gule Markovića iz ciklusa ,,Refleksije”, Momčila Macanovića iz ciklusa ,Durmitor i Dragalj”, Ivana Vojnića, Mihaela Mika Đuričića iz ciklusa ,,Akt žene, Nevena Staničića i Miroslava Marušića.

“Ovdje su radovi devet autora koji žive i rade u Tivtu, a različitog su zanimanja. Ljubav prema fotografiji, generacijska i motivska različitost, kao i uhvaćeni trenuci iz ugla pojedinca, karakterišu izložbu. Od motiva su zastupljeni pejzaž, arhitektura, kompozicija i akt i veći dio izloženih radova ima značajnu umjetničku vrijednost.”- kazala je selektor izložbe, diplomirani kulturolog, konzervator-savjetnik u Centru za kulturu Tivat Dušica Kovačević.

Iako fotografija u Tivtu kroz pojeinačne autore, ima korene još krajem 19.vijeka, ovdje je daleke 1957.godine u formirana foto sekcija, a prvi ovdašnji foto klub ,,Mladost“, osnovan je 1961godine. Pojedini akteri i nosioci dešavanja, kao i razvoja ove likovne grane u Tivtu u novije vrijeme, prisutni su i na izložbi koja je sinoć izazvala ogromno interesovanje publike: Anđelko Stjepčević, Krsto Kiko Tomičić, Roko Stjepčević i Anton Marković. Čuveni tivatski slikar Momčilo Macanović, svoj kreativni svijet, pored kista i palete, dopunjuje fotografijom. Fotografijom se profesionalno bave Mihael Miko Đuričić i Ivan Vojnić, dok je ostalim izlagačima na izložbi to hobi.

Producent u Centru za kulturu Tivat i jedan od autora izloženih radova Neven Staničić, istakao je da je fotografija kao medij, danas najzastupljenija u svijetu o čemu svjedoči i podatak da je prošle godine najbolji i najprodavaniji proizvod u svijetu bio štap na koji se sa hvataljkom, montira mobilni telefon, za pravljenje selfija.

“Dakle, možete samo zamisliti dokle je stigla fotografija kao medij i koliko je ona danas zastupljena. U moru svega toga, mi u Tivtu godinama imamo jako izraženu fotografsku scenu. Večeras se susrećemo prije svega sa umjetničkom fotografijom iz Tivta – tivatskih umjetnika, i jedna ovdje izložena fotografija je reportažna. Ova postavka je samo jedna od mogućnosti tivatskih autora. Mislim da u najmanju ruku, možemo organizovati još jednu ovakvu izložbu sa fotografima iz Tivta koji večeras nisu zastupljeni u ovom izboru. To govori samo po sebi, da je vrijeme da mi u Centru za kulturu, a možda i šire ispred grada, počnemo razmišljati o jednoj foto-monografiji koju bi tivatski forografi i tivatski autori, poklonili svome gradu.”- istakao je Staničić.

IzvorS. L.
Podijeli

1 komentar

  1. e e bogami lijepo još da ste pustu muku te lentrate lentrali opose brez naroda da mi koji lentrajemo vidimo što se prezentalo bilo bi još stimanije,e bome kapu sjor N.Stačiću moždani rabotaju alavija kapu kalajem,ma pustu muku i ja sam bio prije predsjednik i aktivni član F.K.K.MLADOST iz Gornje Lastve i imam dosta lentrata,jest da sam više od šetrdeset godina u Amsterdam,ali kad dođem dolje među Vama doma samo lentrajem, a sad je sa ovom novom tehnikom lasnije sve to rabotati -uvališ i aparat ploču-ne onu iz Gornje Latve i lentraješ do sedamiljada puta-e a prije su se kupovali filmovi oni od EFKE oli oni od AGFA,oli ILFORD e bome i KODAK šes puta šest oli još prije šes puta devet centimetara e za ove furešte takujin je tokalo dobro otvoriti,ko se na ovo aloćao na druge monade nije promislio,jer bo nije se imalo okle toliko ispendžati iz takujina,a i duzine su bile prazne.S srdačnošću lastovljan đurica nikolić-amsterdam.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.