13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Ognjilo“ o dalekovodu kroz kameno more

Sa snimanja - Vladimir Perović
Sa snimanja – Vladimir Perović

Nakon prve pripreme faze snimanja i višemjesečnog istraživanja crnogorskog terena, u petak 18. i subotu 19.novembra, završeno je snimanje prve trećine dokumentarnog filma “Ognjilo”, u režiji Vladimira Perovića – saopšteo je danas iz Centra za kulturu Tivat koji je producent novog ostvarenja poznatog crnogorskog dokumentarnog sineaste.

Film “Ognjilo” je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore jer je izabran na konkursu za sufinansiranje, a njegova tema je izgradnja dalekovoda Lastva Grbaljska – Čevo, čije radove izvodi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) u okviru povezivanja Crne Gore podmorskim kablom sa Italijom.

Sa snimanja
Sa snimanja

Reditelj Perović izabrao je rodni kraj – tzv. kameno more u planinskom zaleđu Boke u Cucama, za još jedan dokumentarni film, pa ističe:  “Provođenje kabla kroz ljuti katunski krš je izuzetno težak posao. A sa filmske tačke gledišta – izuzetna vizuelna atrakcija! “

S toga, ovaj značajan projekat približiće ljubiteljima dokumantarnog filma i uopšte crnogorskoj publici na umjetnički način: ispričaće još jednu sasvim istinitu priču: ognjilo je simbol stvaranja iskre pri jednom sasvim običnom ritualu paljenja duvana, u staroj kući domaćina koji godinama živi onako kako crnogorski krš nalaže. No u međuvremenu, tu svakodnevnicu zamijeniće nova iskra: u pejzaž se useljava čudo – ogromni stub. Osim stuba, ništa se neće promijeniti, ognjilo će i dalje biti dio junakove svakodnevnice, život se nastavlja uz novog “komšiju”.

Izvršna producentkinja filma je Jelena Božović iz Centra za kulturu Tivaz. Za kameru je zadužen Milan Stanić, asistent režije i ton Sead Šabotić, glumac/junak Drago Vujović,  a za pomoć na terenu Momčilo Jovanović.

Sa snimanja - Vladimir Perović
Sa snimanja – Vladimir Perović

“Dinamika snimanja filma uveliko zavisi od dinamike postavljanja stubova, te se predviđaju još dva snimanja: na zimu kada padne snijeg, i na proljeće, kada ozeleni šuma. Završetak je predviđen na jesen 2017. godine kada će film biti premijerno prikazan.”-stoji u saopštenju CZK Tivat.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije