9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Održivi razvoj oponašanjem prirode

Permakultura

Radionica pod nazivom “Uvod u permakulturu” održaće se u subotu 22. aprila u Tivtu u organizaciji Opštine Tivat i partnera projekta “StroNGO”.

Radionica je namjenjena predstavnicima civilnog sektora, medija, sportskih društava, političkih partija sa teritorije opština Tivat, Herceg Novi, Budva i Kotor, a vodiće je Aleksandrina Vujačić, dipl. ing. el. / dizajnerka permakulture.

Cilj radionice je da se učesnici/ce upoznaju sa osnovnim principima permakulture- ogranka ekološkog inženjeringa koji se bavi dizajniranjem održivih sistema kopiranjem obrazaca iz prirode. Oslonjena na etičke i dizajnerske principe, permakultura dizajnira sve: od održivih ljudskih naseobina, preko održivih energetskih sistema i održivih sistema za proizvodnju hrane, pa do održive ljudske zajednice.

Rezultati primjene permakulture su poljoprivredno produktivni i stabilni ekosistemi visokog biodiverziteta, koji zadovoljavaju sve potrebe čovjeka. Radeći sa prirodom umjesto protiv nje rezultira maksimizacijom rezultata rada i minimizacijom uložene energije uključujući ljudski rad kao energent.

Inače, vodeći partner u projektu “StroNGO” je NVO “Expeditio” iz Kotora, dok su ostali partneri četori organizacije as područja Boke Kotorske: “Naša Akcija” iz Kotora, “Urban Nova” iz Herceg Novog, Kulturno-zavičajno udruženje “Napredak” Gornja Lastva iz Tivta i “Agora” iz Budve. Projekat je odobren kroz program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro.

Najčitanije