10 C
Kotor

Slušaj online radio

Održano trail trčanje do Žlijeba

Protekla nedelja je u hercegnovskom zaleđu obilježena sportom i rekreacijom. Nakon subotnjeg speleološkog spuštanja, uslijedilo je nedeljno penjanje kroz događaj „Trail trčanje do Žlijeba“.

Najbrži uz čuvene serpentine preko Spila, do sela Žlijebi, bio je Rus, Evgen Popov, kojeg je na cilju čekalo iznenađenje u vidu simboličnog priznanja: u ime domaćina, konobe Sikimića, proglašen je „Knezom od Spila“, a kao nagradni fond predata mu je na volju domaća trpaza sa hranom i pićem, koju je, naravno, Evgen smjesta podijelio sa ostalim učesnicima. Ruku na srce, Popov ovog puta i nije imao jaku konkurenciju, budući da se u Podgorici u isto vrijeme odigravalo srodno takmičenje, koje je povuklo najveći dio bokeških ljubitelja trčanja, što je sa druge strane, učinilo da na Žlijebima dobiju prevagu učesnici koji se ovim sportom još nisu bavili, a neki od njih nikada do sada nisu ni bili na Žlijebima.

Nakon atraktivnog, ali zahtjevnog izlaska uz žlijebske serpentine (kanice), učesnici su u konobi uz zapaljen kamin i domaćinski ugođaj uživali u degustaciji raznih delicija, da bi ih zatim domaćin, Nikola Sikimić, odveo u obilazak ostalog dijela svog domaćinstva koje baštini nasljeđe gradnje u kamenu, po kome su čitavi Žlijebi i poznati.

Program je zaokružen odlaskom do platoa crkve Sv. Nikole, smještenog na rubu litice, mjesta sa najboljim pogledom na ulaz u Boku Kotorsku.

Organizovane posjete selu Žlijebi nastaviće se i dalje, pa je tako za sam kraj zajedničkog kalendara dešavanja „Zimski gušti na Orjenu“ predviđen edukativni događaj „Selo Žlijebi – tradicija upotrebe kamena, dok Saša Kulinović, ispred organizatora upravo održanog trail trčanja, NVO „Orjen Outdoor i AK „Niskogorci“, najavljuje skoro formiranje lige trčanja, koja će između ostalih destinacija imati i Žlijebe.

Najčitanije