12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Održano III revijalno bućarsko prvenstvo na Orjenskom sedlu (1600 m)

Protekle nedelje, uz učešće ekipa iz sve tri bokeljske opštine, održano je III revijalno bućarsko prvenstvo na Orjenskom sedlu (1600  m), mjestu spajanja hercegnovske i kotorske opštine.

Na najvišem  bućarskom zogu u zemlji, među planinskim vrhovima, najbolji su bili  članovi BK „Palma“ iz Tivta, drugo mjesto je osvojio BK „Jadran  Perast“, iz istoimenog mjesta, dok je prošlogodišnji pobjednik, BK  „Val“, zauzeo treće mjesto.

Uz  pobjedničku ekipu, iz Tivta su  učestvovale i dvije ekipe BK „Kalimanjac“, dok su iz hercegnovske  opštine bile ekipe „Veteran“, „Sedlo“ i „Kameno“, koja je  ostala prepoznatljiva i po većinski ženskoj ekipi. Duško Avramović, predsjednik PK „Subra“ dodijelio je na  završetku prvenstva zahvalnice svim učesnicima, kao i diploma za prve  tri mjesta, a uz to, prvi put je dodijeljena i „Gorska prelazna  buća“, rad majstora od drveta, Vjekoslava Đerija.

3. revijalno bućarsko prvenstvo na Orjenskom sedlu

Narednih godinu  dana ova unikatna buća, izrađana od (suve) munike, simbola divlje  prirode Orjena, krasiće vitrine pobjednika, BK „Palma“. Kapiten  „Palme“, Novak Ćeranić, zahvalio se organizatorima na uloženom  naporu i istakao jaku konkurenciju, u kojoj su sticajem okolnosti ovog  puta oni osvojili prvo mjesto, dok je sa svoje strane, kapiten  „Vala“, Đuro Milanović, izazio žal što njegova ekipa nije  uspjela da ponovi uspjeh od ranijih godina, ali i zadovoljstvo što je  ovaj turnit iz godine u godinu raste i po broju učesnika i po njihovom  kvalitetu. Takođe, Milanović je napomenuo da upravo ovaj, uslovno  rečeno, težak teren, daje posebnu draž turniru, pa da je stoga  potpuno drugačiji osjećaj igrati ovdje, u odnosu na sve ostale  bućarske terene, koji su redom u blizini mora. Valja istaći da se  bućarski zog na Orjenskom sedlu uređuje kroz volonterske akcije već  treću godinu, te da je za to vrijeme uređena i njegova neposredna  okolina, koja je zaokružena pravim kamenim plaštom suvomeđe, u čijoj  su tehnici pred ovogodišnje takmičenje pridodate čak i tribine, što  sve zajedno sa prirodnim okruženjem ostavlja jedan poseban i svakako  pozitivni utisak na posjetioce.

Prvenstvo je odigrano po, za Orjen, neobično toplom vremenu, u danu  kad je na Orjenskom sedlu izmjerena do sada najviša teperatura od čak  trideset i jednog stepena. Mjesto za predah, zaklon od sunca i  domaćinski ručak, bili su obezbijeđeni u planinarskom domu „Orjen  sedlo“, dok se piće temeljno hladilo u obližnjem speleo-objektu,  pravom prirodnom frižideru, tako da ovaj klimatski ekstrem nije uspio  da poremeti planove organizatora.

3. revijalno bućarsko prvenstvo na Orjenskom sedlu

Naravno, osim same sportske komponente, događaj ima i širi značaj  kroz predstavljanje mogućnosti posjete centralnom dijelu Orjena, gdje  se, između ostalog, nalazi i Veliki kabao (1894m) najviši vrh  primorskih Dinarida. U tom pogledu, mnogo će značiti eventualna  rekonstrukcija austrougarskog puta Vrbanj-Orjensko sedlo-Crkvice. Za sada je ova dionica prohodna samo terenskim vozilima, te je posjeta  središnjoj zoni ograničena dobrim dijelom na planinare.

3. revijalno bućarsko prvenstvo na Orjenskom sedlu

Organizator trećeg revijalnog bućarskog prvenstva je planinarski klub  „Subra“, tehnički organizator Bućarski klub „Val“, dok se  cijeli događaj odvija u tijesnoj saradnji sa Agencijom za razvoj i  zaštitu Orjena, odnosno, Sekretarijatom za društvene djelatnosti i  sport.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije