15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana završna rasprava o žičari Kotor – Lovćen – Cetinje

Žičara
Žičara

Ovim projektom predviđena je izgradnja 15 kilometara duge Žičare sa gondolama, čime će se, tokom 40 minutnog putovanja, putnicima omogućiti užitak u Zalivu na primorju, vožnja do planine Lovćen sa najljepšim predjelima Crne Gore, uz jedinstven pogled na Bokokotorski zaliv i Jadransko more, i posjeta kulturnom, duhovnom i istorijskom centru Crne Gore, Prijestonici Cetinje, čulo se danas na završnoj javnoj rasprava o Nacrtu Koncesionog akta i Ugovora za projekat „Izgradnja žičare Kotor-Lovćen-Cetinje“, održanoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici.

Projektom su predviđene četiri stanice, dvije početne u Cetinju i Kotoru, kao i dvije međustanice – Kuk i Ivanova korita. Predviđeni tip žičare je šest do deset sjedišta, gondola sa odvojivim držačima, dok je sami kapacitet prevoza putnika oko 1000 lica po satu.

Projekat žičare Kotor–Lovćen–Cetinje, će se realizovati kroz model privatno-javnog partnerstva, putem koncesije, vrijedan je ukupno 47 miliona eura, od toga je 36,7 miliona opredijeljeno za gradnju žičare, 9,7 miliona za gradnju stanica i međustanica, a ostatak za proces eksproprijacije i ostale troškove.

Prisutnima su se obratili Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Đulijano Moreno, šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj, Ana Pavićević, savjetnica u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Simeona Begović, sekretar Sekretarijata za imovinu opštine Kotor i Dragoljub Cibulić pravni savjetnik Radnog tima, koji je pomogao u izradi Koncesionog akta i Ugovora.

Rasprava o žičari
Rasprava o žičari

Gradonačelnik Bogdanović je iskazao uvjerenje da će predstojeća tenderska procedura proteći uspješno.

„Riječ je o jedinstvenom projektu kojim je predviđena izgradnja najduže žičare na svijetu, koja povezuje dva grada i kreira jednu potpuno novu, komplementarnu turističku ponudu u Crnoj Gori. Žičarom se na jedan savremen i turistički bogat, ali istovremeno i jako atraktivan način povezuje Boka Kotorska, sa svim njenim kulturno-istorijskim vrijednostima, sa Nacionalnim parkom Lovćen, Njegoševim mauzolejom i crnogorskom Prijestonicom“, istakao je Bogdanović.

Bogdanović je prisutne informisao i o očekivanim benefitima od realizacije ovog projekta.

Rasprava o žičari
Rasprava o žičari

„Prije svega, na ovaj način ćemo dodatno obogatiti i diversifikovati turističku ponudu Crne Gore, i doprinijeti boljoj preraspodjeli dobiti ostvarenoj u sektoru turizma. Kroz bolju pristupačnost Nacionalnom Parku Lovćen i Cetinju, stvara se mogućnost da ove lokacije privuku veći broj turista u Crnoj Gori, što će rezultirati većom ukupnom potrošnjom posjetilaca na ovim lokacijama“, kazao je on.

Šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj, Đulijano Moreno, istakao je značaj ovog projekta za Crnu Goru i jačanje njene cjelokupne turističke ponude. Moreno je podsjetio na podršku EBRD kada je u pitanju realizacija ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta, te istakao spremnost za finansiranje budućeg Koncesionara u iznosu do 15 miliona eura.

Savjetnica u Ministarstvu istakla je da je Projekat urađen sa jasnom vizijom budućeg stanja u prostoru, koji uvažava principe održivog razvoja i prati smjernice date PPPN NP Lovćen.

„Prema projektu, to bi bila najduža žičara na Jadranskoj obali sa posebnim akcentom na uživanju u putovanju sa nivoa mora preko Lovćena do Prijestonice Crne Gore, Cetinja. To bi bila jedinstvena turistička ponuda za domaće i strane goste“, kazala je Pavićević.

Najčitanije