16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana ekološka akcija “Čisto prijateljski”

Na kraju ljetnje sezone, a u svijetlu obilježavanja Svjetskog dana mora, u Gradskoj luci Škver održana je ekološka akcija – “Čisto prijateljski”. Preko 60 ronilaca, članova Svjetske ronilačke federacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i članovi lokalnih ronilačkih klubova, za dva sata oslobodili su otpada podmorje luke. Na mulo su izvukli, uz pomoć radnika Čistoće, radnika Gradske luke i volontera, dva kamiona raznog otpada: flaše, limenke, automobilske gume, plastične stolice, akumulatori, kese, gajbe, stolovi, sidra, ali i televizor, mobilni telefon i jedan zatvoren sef koji je predat policiji. Ova prijateljska akcija za čisto more, početak je globalne kampanje Svjetske ronilačke federacije, koja djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Profesionalni ronioci svjetskog ranga, za polaznu tačku svog projekta odabrali su Herceg Novi, a nakon ove, nastaviće sa sličnim akcijama u morima širom svijeta. Ovim događajem počeinje i kampanja kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

Podmorje su čistili članovi ronilačkih klubova: “BUK” iz Banja Luke, ”, kruševačkih klubova “Kruševac” i “Viking”, ronioci “Bele Crkve”, “Sombora”, “Kragujevca”, beogradskih ronilačkih klubova “Big Blue”, “SUB”, “Delta”, “Kalipso” i “Spartak” iz Subotice, kao i ronioci lokalnih klubova “Jugole Grakalić” i “Adriatic Blue”.

Akcija Čisto prijateljski HN
Akcija Čisto prijateljski HN

Tokom ronilačke akcije na platou kod ulaza u Luku trajao je muzički program i sajam rukotvorina, a gosti su se častili domaćim priganicama i roštulama.

Organizaciju akcije “Čisto prijateljski” podržao je Konzulat Republike Srbije u Herceg Novi, a prisustvovao je Generalni konzul Republike Srbije, Zoran Dojčinović. Gost Herceg Novog je i prvi sekretar i savjetnik za saradnju ambasadora Francuske u Crnoj Gori i direktor Francuskog instituta u Podgorici, Žan Žak Forte .

Učesnicima su se obratili: predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, koordinatorka akcije, članica Svjetske ronilačke federacije i rekorderka u ronjenju koja je učestvovala u brojnim ronilačkim ekspedicijama širom svijeta, Božana Ostojić, predstavnica Instituta za biologiju mora iz Kotora, jedine naučne ustanove u državi koja se profesionalno bavi istraživanjem mora i više od 50 godina doprinosi očuvanju biodiverziteta našeg mora, Branka Pestorić, rukovodilac Kancelarije Herceg Novi 2021, Tamara Lepetić i jedan od ronilaca koji je učestovao u akciji Milan Pavković.

Preko stotinu đaka osnovnih škola “Milan Vuković” i “Dašo Pavičić” i volonteri Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” tokom jutra čistili su priobalje, uz podršku radnika preduzeća Čistoća. Brojni mališani učestovali su u ekološkoj radionici Volonterskog centra. Akciji su se pridružili i organizatori manifestacije “Grad po mjeri” kojom se obilježava Međunarodna nedjelja djeteta. To su nevladine organizacije: Nova šansa u Novom, Sapio, Urban nova, Avenir, Maškare i Umjetnički centar As. Mališani su ovog vikenda oživjeli Karaču, i kroz igru i izradili 3D maketu koja predstavlja njihovu viziju Herceg Novog, grada u kakvom bi željeli da žive. Tu maketu odlučili su da poklone Opštini Herceg Novi. U ime Opštine maketu je primila predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, a uručili su joj je predstavnici nevladine organizacije Nova šansa u Novom. Naknadno će svim učesnicima u projektu biti dodijeljene Zahvalnice.

Akcija Čisto prijateljski HN
Akcija Čisto prijateljski HN

Akciju “Čisto prijateljski” realizovali su Opština Herceg Novi, Svjetska ronilačka federacija, Turistička organizacija Herceg Novog i „Herceg Novi 2021“, kancelarija koja realizuje projekat kandidature grada za titulu Evropske prijestonice kulture, uz pomoć: Javne ustanove kulture Herceg fest, preduzeća Čistoća, Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, Lučke kapetanije, Uprave sigurnosti plovidbe, Vojska Crne Gore, Komunalne policije, Područje jedinice policije, Službe zaštite i spasavanja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, lokalnih ronilačkih klubova “Jugole Grakalić” i “Adriatic Blue”, Plivačkog vaterpolo kluba Jadran Carine. U akciji su učestvovale osnovne škole “Milan Vuković” i “Dašo Pavičić”, Srednja mješovita škola “Ivan Goran Kovačić” i nevladine organizacije: Ruke, Fenix, Organizacija gluvih i nagluvih Herceg Novi, Volonterski centar Herceg Novi, Dobrovoljni davaoci krvi, Izbor, Nova šansa u Novom, Sapio, Urban nova, Avenir, Maškare, Umjetnički centar As, članovi KUD-a “Ilija Kišić i aktuelna Miss Crne Gore Nataša Milosavljević.

Akcija Čisto prijateljski HN
Akcija Čisto prijateljski HN

Predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović: “Današnji zaron u plavo znači izron u nove prostore za Herceg Novi, Boku Kotorsku i Crnu Goru”

Grad Herceg Novi odlučio je da simbolični dan obilježavanja kandidature za Evropsku prijestonicu kulture posveti onome što sve nas ovdje odredjuje civilizacijski, ezistencijalno, kulturološki, bez čega ni ovaj grad ni Boka Kotorska, ni Crna Gora ne bi bili ono što jesu. Danas i ovdje posvećujemo se moru.

Ono je starije od istorije, ono je starije od pamćenja, ono je kolijevka života, ono je način mišljenja, moćno i slobodno. Od mora se živi, za more i sa morem se živi. Prema moru smo često nepravedni i surovi i odnos prema moru pokazuje i naš odnos prema životu uopšte. Zato danas sa ovim simboličnim zaronom u dubinu zaliva, a sa namjerom da čisteći more koje je samo po sebi čisto a mi ga prljamo, pokažemo naš aktivni odnos prema kulturi življenja. Biti evropska prijestonica kulture ne znači imati samo nizove manifestacija nego usvojiti i usvajati vrhunske parametre kulture življenja.

Herceg Novi ima u svojoj tradiciji sve argumente koji ga kvalifikuju za ovo visoko priznanje, ali i snagu i volju da osvaja nova znanja i prostore slobode duha koji će učiniti da bude istinska prijestonica svega onoga što odredujuju njegove mediteranske i evropske koordinate.

Današnji zaron u plavo znači izron u nove prostore za Herceg Novi, Boku Kotorsku i Crnu Goru, kazala je predsjednica Aćimović.

 

 

Najčitanije