14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana 16. Skupština HGD-a, obećali još bolji rad u novim prostorijama

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore održalo je u petak 27. oktobra svoju redovnu, šesnaestu po redu, godišnju Skupštinu u dvorani muzičke škole „Vida Matjan“ – Kotor,  kojoj su prisustvovali delegati iz Podgorice, Bara, Herceg Novog, Tivta i Kotora.

Skupština je počela intoniranjem crnogorske i hrvatske himne u izvođenju dječjeg mandolinskog orkestra HGD-a „Tripo Tomas“ pod dirigentskom palicom profesora Iva Brajaka. Prije uvodnog izlaganja delegati su odali poštu članovima Društva koji su preminuli između dvije Skupštine.

Predsjednik HGD-a Marijo Brguljan u uvodnom izlaganju je podsjetio delegate na brojne aktivnosti Društva u protekloj godini, posebno ističući, organizaciju Tripundanskog bala, dodjele povelje zaslužnim pojedincima za dorinos rada Društva i razvoja prijateljskih odnosa crnogorskog i hrvatskog naroda, kontinuiranom tiskanju časopisa „Hrvatski glasnik“, jedinog štampanog medija na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, tiskanje pjesmarice Gracije Marovića kao i uspješan rad mandolinskog orkestra koji trenutno broji 30 članova.

Brguljan podsjetio je delegate i goste da je njegov osnovni zadatak kada je izabran za predsjednika prije dvije godine bio riješavanje problema prostora Društva.

„Nova lokalna uprava na čelu sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem prepoznala doprinos našeg Društva te je donjela odluku da nam se dodjeli prostor na korištenje u staroj gradskoj jezgri na Pjaci od muzeja. Nakon uređenja i preselenja planiramo ga svečano otvoriti narednog mjeseca“ – kazao je između ostalog predsjednik HGD-a Marijo Brguljan.

On je izrazio nadu da će Fond za očuvanje manjina CG obezbjediti veću finasisku podršku Hrvatskom glasniku jer sredstva koja se tim putem obezbjeđuju nisu dovoljna, i postavlja se pitanje kako obezbjediti dalji kontinuitet tiskanja ovog značajnog projekta.

“Ipak živimo u nadi da će odgovorni shvatiti da je ovaj projekat u interesu svih nas, čitavog hrvatskog korpusa u Crnoj Gori te da će u buduće izdvojiti veća sredstva za tiskanje časopisa” – kazo je Brguljan.

Konstatovano je da je finasiska situacija stabilna, da je u ovoj godini prihodovano oko 57.000 eura, rashoda 52.000, te da se očekuje normalan rad do kraja godine u domenu finasiranja.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju u 2016. godini, Izvještaj o realizovanim aktivnostima u 2017. godini do održavanja Skupštine i plan aktivnosti do kraja godine, Plan aktivnosti i finansijska projekcija za 2018. godinu.

 

Najčitanije