4 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan Speleološki dan u hercegnovskom zaleđu

Nakon Speleološke večeri u Herceg Novom, na speleo-alpinističkom poligonu danas je na brdu Šilobod (okolina sela Kameno), održan i  Speleološki dan.

Okupljenim Novljanima, Kotoranima i Tivćanima, bazne  tehnike speleološkog kretanja u vertikalama, prezentirali su  speleološki instruktor Dejan Verigo i speleolog Danilo Brajović, a svi  su imali priliku i da se lično iskušaju u ovoj vještini, pa je po  završetku odmah bilo i pitanja „kada ćemo opet?“ i „kada bi  mogli organizovati kurs?“.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena podstiče aktivnosti vezane za  speleologiju, jer smatramo da je od velikog značaja za Orjen imati  razvijenu ovu sportsko-naučnu disciplinu.

Činjenica je da Orjen  obiluje speleološkim objektima, prvenstveno jamama, ali je stepen  njihove istraženosti još uvijek mali i ko zna kakva nas još  iznenađenja očekuju u njegovom podzemlju. Tek ćemo sa istraženim  podzemljem imati kompletniju sliku šta je na, odnosno – u, ovoj  planini posebno vrijedno i na šta treba obratiti pažnju u zaštiti. U  protivnom, moglo bi nam se desiti da izgubimo endemske vrste podzemnog  živog svijeta, prije nego li saznamo i da su postojale! Takođe,  postoji mogućnost da neko od otkrića može i turistički da se  valorizuje, čime bi povećali atraktivnost posjete Orjenu. Za sada,  postoje veoma ozbiljne indicije da pod Orjenom obitava i najoznatiji  živi stvor podzemnog svijeta: čovječija ribica, čiji je DNK nađen u  nekim izvorištima na rubnim dijelovima ovog masiva.

Organizator Speleološkog dana bio je Planinarski klub „Subra“,  odnosno njegov alpinističko-speleološki odsjek i ovo je peti događaj  iz zajedničkog kalendara „Zimski gušti na Orjenu“, koji se odvija  pod našom koordinacijom, a uz podršku Opštine i Turističke  organizacije Herceg Novog.

Željko Starčević,

V.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena

Najčitanije