14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan prvi prekogranični istraživački kamp na Orjenu

BETESA kamp
BETESA kamp

U okviru IPA prekograničnog projekta “Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA)” na Orjenu je u periodu 25.-27. aprila održan trodnevni istraživački kamp na kojem su učestvovali studenti, planinarski i turistički vodiči, kao i predstavnici nevladinih organizacija i institucija koje se bave zaštitom prirode iz Hrvatske i Crne Gore.

Jedan od ciljeva kampa bio je upoznavanje lokalnih vodiča sa prirodnim bogatstvom Orjena. Tokom kampa, posebna pažnja je svakako bila posvećena posmatranju ptica kao vidu turizma.

Učesnici kampa, koji su mahom bili turistički vodiči i studenti, imali su priliku da vide kako izgleda jedan ornitološki dan na terenu. Dok smo zajedno sa kolegama iz Hrvatske determinisali i bilježili opažene ptičje vrste tokom obilaska BETSA staza, učesnicima su detaljno opisane njihove karakteristike, a onda nakon terena sve viđene vrste bile su pojedinačno predstavljene sa akcentom na njihov poj. Na ovaj način radimo na upoznavanju i osposobljavanja vodiča za sve atraktivnije vidove aktivnog turizma.

BETESA kamp
BETESA kamp

Projekat “Posmatranje ptica i ekoturizma na južnom Jadranu (BETSA)”  koji ima za cilj plasman zajedničke ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica je finansiran od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora a zajednički ga sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica sa Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM kao partnerima iz Hrvatske i Ekološkim društvom Boke kotorske i Opštinom Tivat kao partnerima iz Crne Gore.

Najčitanije