8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Odjeci prvog Street art festivala u Herceg Novom

Street art festivala
Street art festival

Prvi Street art festival u Herceg Novom uspio je, saglasni su umjetnici i organizatori. Isto bi se moglo reći i prema komentarima sugrađana, kao i po interesovanju gostiju koji ovih dana zastaju i fotografišu se pored murala na četiri lokacije u  gradu.

“Festivalski karakter pionirskog Street art-a u Herceg Novom ogleda se u učešću mladih ljudi iz regiona, muzičkim nastupima, kao aktivnoj komunikaciji prolaznika i umjetnika tokom procesa oslikavanja murala. Ova poslednja komponenta, interaktivnost, ključna je u dva navrata – u momentu dok manje lijepe površine počinju da dobijaju formu galerijskog prostora, ali i onda kada murali postaju važno mesto na fotografijama prolaznika. Smatram da ovaj vid umjetnosti uspijeva da okupi tri važna aktera u procesu konstrukcije jedne, gotovo savršene cjeline, a to su prostor, vrijeme i ljude”, kazala je sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Tamara Lepetić.

Predsjednik žirija Andrej Žikić – Artez, jedan od najpoznatijih regionalnih uličnih umjetnika čiji crteži krase evropske, ali i gradove u Argentini, Brazilu i Indiji, smatra da je Novi dobio prelijepe murale, koji prate svjetske trendove u uličnoj umjetnosti i na odličan način odgovaraju ambijentu u kojem su oslikani.

“Drago mi je da ovakav festivala sada imamo i u Herceg Novom. Imate moju punu podršku i nadam se da ćete trajati”, poručio je Artez po završetku festivala. Kako je kazao, ima želju da i sam oplemeni jedan od novskih zidova, te je realno očekivati da će pri nekoj od sledećih posjeta “uzeti boje u ruke” i tako i naš grad upisati na spisak gradova u kojima je radio, nakon Pariza, Rima, Helsinkija.

Mlada umjetnica iz Beograda Jana Danilović dijeli zadovoljstvo što je dobila priliku da učestvuje u ovom projektu.

Street art festival
Street art festival

“Perspektiva crtača na festivalu se sigurno razlikuje od perspektive onih koji gledaju sa strane. Psetioci ili oni koji ostaju da “žive” uz radove svesni su uglavnom rezultata, odnosno sam festival procenjuju na osnovu kvaliteta radova koji za crtačima ostaju. Sa druge strane, za crtača se podrazumeva da će dati sve od sebe da napravi nešto na šta će biti ponosan, jer na kraju svaki  rad u prostoru  ostaje na očigled javnosti, koja će ga procenjivati bez uvida u to kako je izgledao sam proces rada, kakvi su bili uslovi ili da li si ti bio zadovoljan organizacijom. Jednostavno je – niko te neće pitati zašto rad nije dobar, nego će sa punim pravom to jednostavno konstatovati. Dakle, rad uvek mora da bude dobar , ma kakve prepreke postojale”, objašnjava Danilović.

Kako kaže, na ovom festivalu jedino o čemu je morala da brine je zid koji joj je posvećen i na kojem je slikala mural “More”.

“Kad ne trošiš energiju i ne rasipaš pažnju na tehničke stvari, kada dobiješ idealne uslove za rad i logističku podršku, onda imaš priliku da bez nepotrebnih međukoraka izvedeš svoj rad baš onako kako si zamislio i zaista uživaš radeći ono zbog čega si i došao”, priča umjetnica.

Danilo Vuković iz Trstenika, koji je oslikao mural “Žarko i plavuša na moru”, ističe vrijednost ovakvih druženja, međusobnog povezivanja i nada se nastavku festivala sledeće godine.

Mural “Metanoia” osmislila je Maja Kostić iz NVO “Aut”, a u slikanju su joj pomogle Anja Prelević, Asja Šašić i Vladan Kostić. Kako su rekle, vjeruju da će nastaviti saradnju sa organizatorima u svakom smislu te riječi, a umjetnike iz Herceg Novog će zvati na festival koji organizuju nako ljeta.

Street art festival
Street art festival

“Važno je spomenuti da strit art u ovom smislu može osloboditi građane Novog od straha od manje poznatih vrsta umjetnosti i vjerujemo da će ovaj festival pomoći mladim umjetnicima da se što više izražavaju na svoj  način. Zadatak naše nevladine organizacije je upravo da našu državu približimo evropskim, a u nekom trenutku i svjetskim tokovima u umjetnosti. Crna Gora mora voditi računa o položaju umjetnika u njoj, bilo da je riječ o afirmisanim ili neafirmisanim umjetnicima jer bez umjetnosti nema ni zdravog pojedinca, a kamoli zdrave države”, poručila je Asja Šašić.

Tokom  festivala umjetnike je pratio fotograf Miloš Samardžić i poslednjeg dana festivala priredio humanitarno-prodajnu izložbu. On smatra da je ovaj festival korak naprijed za Herceg Novi.

Street art festival
Street art festival

“Radovi su odlični, odabrani i odrađeni sa ukusom i stilom, tako da sam sa uživanjem ispratio njihov nastanak. Zadovoljstvo mi je bilo da kroz objektiv iskažem svoj pogled na djela, dodam neku svoju nijansu i da budem dio ekipe talentovanih ljudi. Drago mi je što su ovi umjetnici našli inspiraciju u mom gradu i što su njihovi komentari bili odlični”, rekao je Samardžić.

Prvi Street art festival u Herceg Novom organizovali su Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi, lokalna Turistička organizacija i Agencija za izgradnju i razvoj grada, uz podršku kompanije “M-tel”.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije