16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Odbornici jednoglasni – Tivat dobija dva nova preduzeća, parkinzi i autobuska stanica

Sa sjednice SO Tivat

Maratonska sjednica SO Tivat pokazala je danas da u lokalnom DPS-u postoji tiha opozicija dijelu odluka izvršne vlasti predvođenoj gradonačelnicom dr Snežanom Matijević. Tako je dio odbornika DPS prvi put od kada je uspostavljena Matijevićkina uprava, izostao sa sjednice SO, a predsjednik parlamenta Ivan Novosel (DPS) direktno je u par navrata oponirao strategiji izvršne vlasti oko preuzimanja gazdovanja kapitalnim lokalnim saobraćajnim objektima – autobuskom stanicoom i javnim parkiralištima. Matijevićka i potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) predložili su da na osnovu elaborata o ekonomskoj opravdanosti, Opština preuzme gazdovanje sa ta dva resursa i formiraju dva nova opštinska preduzeća koja će voditi autobusku stanicu i parking servis.

Predlog su podržali kolaicioni partneri DPS u vlasti – HGI i SD, kao i kompletna opozicija koja je sugerisala Kusovcu da se umjesto dva, formira jedna firma koja će gazdovati i autobuskom i parkinzima.

„Imate li vi uopšte većinu u svojoj partiji za usvajanje ove odluke ? Ako nemate, opozicija će vam glasati za to“- upitao je Kusovca koji je i šef tivatske DPS, Mirko Kovačević (Tivatsksa Akcija). Odćutavši tu primjedbu Kusovac je u par navrata pozvao odbornike da podrže formiranje dvije nove lokalne firme i iskazao spremnost da nakon toga, „ako procijenimo da je to efikasnije, brzo i jednostavno fuzioniramo ta dva preduzeća u jedno“.

Sa sjednice SO Tivat

„Hajde da to riješimo danas da se formiraju ove firme i one profunkcionišu u narednih 15-tak dana kako bi se se spremno ušlo u turističku sezonu. Lako ćemo kasnije izvršiti spajanje ako bude trebalo“- pozvao je Kusovac odbornike, na što je reagovao Novosel, ocjenjujuči da je rok koji Kudovac pominje „nerealno kratak“ i pozvao izvršnu vlast da povuče sa dnevnog reda odluke o osnivanju dvije nove firme. To se nije desilo pa su oduke na kraju usvojene jednoglasno, pri čemu je za to glasao i sam Novosel. On je inače, kao bivši gradonačelnik 2015 predložio da se novosagrađena autobuska stanica da u zakup kompaniji „Mesopromet“ visokog DPS funkcionera Hilmije France i tada je lokalnom parlamentu tvrdio da Opština „nema iskustva ni znanja da vodi autobusku i parkinge“.

„SDP je prije dvije dvije godine zastupao stav da autobuska i parkinzi trebaju biti naša lokalna preduzeća, ali vi ste to tada odbijali i govirili da imamo nekoga prečega da mu se to da u zakup“- podsjetila je Bernarda Moškov (SDP), a Kovačević je konstatovao da je „opozicija danas izvadila Kusovca“ dajući kvorum  Skupštini i glasajući za ta dva njegova predloga.

Iako ih je Kusovac uvjeravao u ispravnost stava da će se upravljanje sportskim terenima u gradu unaprediti i Opština imati ekonomske koristi od formiranja posebnog preduzeća „Sportski centar“ u kome se umjesto postojećih 8 radnika sportske dvorane treba zaposliti čak 18 ljudi, opozicija je „na nož“ dočekala takav DPS-SD-HGI predlog. Pri tome su se oni obrušili na sekretarku za sport Darku Ognjanović (DPS) koja je rukovodila radnom grupom za izradu elaborata o opravdanosti formiranja te firme. Opozicija je taj materijal nazvala „neodbranjivom i skandaloznom budalaštinom koja treba da opravda uhljebljivanje pratijski podobnih i poslušnih“. Većinom gkasova vladajuće koalicije preldog je usvojen, kao što je to urađeno i sa izvještajem gradočelnice Matijevič  o radu lokalne uorave za prošlu godinu. Ona je prethodno pozvala opoziciju da predloži svog člana u novoj komisiji koja će konsenzusom donositi odluke o raspodjeli novca iz budžetske rezerve za pomoć građanima, što je opozicija pozdravila i prihvatila.

Sa sjednice SO Tivat

Tivatska Akcija, Arsenal za Tivat i DSS međutim, bili su oštri u kritikama činjenice da je lani u Opštini zaposleno preko 50 novih ljudi, konstatujući da su za 2,5 miliona eura povećani troškovi zarada administracije, zbog čega su opozicionari izrazili očekivanje da će Tivat „uskoro doći na prosjački štap jer DPS nemilice zapošljava svoje simpatizere kojima je to obećano“ pred lanjske izbore.

Zbog verbalnog, a kasnije zamalo i fizičkog sukoba Miomira Abovića (TA) i Adrijana Vuksanovića (HGI) oko predloga da se NVO Dux Croatorum kojoj je Vuksanović na čelu, produži na pet godina korištenje opštinske imovine – Doma kulture u Donjoj Lastvi uprkos rešenjima  ranijih ugovora sa Opštinom od strane te NVO, sjednica je nakratko bila prekinuta.

Izvor:S. L.

Najčitanije