15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Odbor za ekonomuju odbio predlog o zakupu Mamule

Mamula - Foto Boka News
Mamula – Foto Boka News

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije podržao Predlog odluke o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, za koji poslanici opozicionih partija tvrde da sadrži elemente korupcije, prenosi portal pcnen.

Predlog odluke su podržali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke partije, dok su protiv bili oni iz Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pozitivne Crne Gore.

Sjednici Odbora nije prisustvovao poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović, dok je predstavnik Force, Nik Gjeloshaj, zbog obaveza, morao da je napusti prije izjašnjavanja o Predlogu odluke, javlja Mina.

Ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula predstavnici Vlade i švajcarskog Orascoma potpisali su u februaru. Tender za dugoročni zakup raspisan je 6. decembra 2013. godine, a ponude su dostavili Orascom i holandski Vos Investment.

Orascom Development je za 49 godina zakupa ponudio 1,5 eura po metru kvadratnom zemljišta i 90 centi za kvadratni metar akvatorijuma, što je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa. Investicioni projekat je vrijedan 15 miliona eura i predviđa otvaranje do 200 radnih mjesta.

Iz istraživačkog centra MANS-a saopštavaju da Ugovorom o zakupu ostrva i tvrđave “Mamula” koji je već potpisan između Orascoma i Vlade Crne Gore, ovom investitoru je omogućen čitav niz privilegija na štetu javnog interesa, počev od cijene zakupa, povoljnosti kod uvođenja infrastrukture, poreskih olakšica i konačno zaobilaženja zakona i propisa koji se odnose na upravljanje zonom morskog dobra.

Najčitanije