Odata pošta palim borcima Orjenskog bataljona

U znak sjećanja na dan pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stjepana Šarenca, predstavnici Opštine Herceg Novi i boračkih udruženja sa prostora Boke su danas položili  vijence i odali poštu palim borcima kod spomen obilježja na Podima, a potom i na Savini kod spomenika Bezmetković.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman kazao je da sjećanjem na one koji su položili život za bolju, slobodnu budućnost svog kraja dokazujemo da njihova borba nije bila uzaludna i da su njihova imena zauvijek dio naše slavne istorije.

“Pokazali su nam kako treba biti dosljedan oslobodilačkim principima i odvažno postavljati i slijediti progresivne i vizionarske ideje i ciljeve. Uspomene na ratne godine i podsjećanje na hrabrost naroda Boke i Crne Gore, koji su uvijek bili na strani patriotizma, slobode i pravde, najvrijednije su tekovine istorijskog pamćenja. Ostavili su nam u amanet antifašistička opredjeljenja i dužnost da ih ne prepuštamo zaboravu, već prenosimo na nove generacije. Naučili su nas da moralna i ljudska zaduženja moraju ostati trajna odrednica sadašnjeg i budućeg razvojnog puta naše Crne Gore”, poručio je Radman.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog Petar Vlaović podsjetio je da je ovo 74. godišnjica junačke smrti četvorice boraca Orjenskog bataljona, 21. januara 1943. godine.

U dogovoru tri bokeljske opštine, domaćin skupa je ove godine Udruženje boraca NOR-a i antifašista Tivta. Predsjednik tog udruženja Dragiša Ćosović podsjetio je na iznimnu hrabrost Nikole Đurkovića, Sava Ilića, Daša Pavičića i Stijepa Šarenca i njihovu predanu borbu sa italijanskim okupatorom i njegovim domaćim sveznicima.

“Oni, i još hiljade takvih drugova i drugarica, postali su simboli slobode, nepokorene istorijske Crne Gore, njene slave i časti, njene etike i vjere u sebe i svoj narod”, kazao je Ćosović. Kako je istakao, poštujući slobodarsku tradiciju šaljemo nedvosmislenu poruku: “Antifašizam ostaje trajni i vjekovni put Crne Gore”.

Događaju su prisustvovali i predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Ljubo Sekulić i generalni sekretar tog udruženja Dragan Đurović.

Obilježavanju godišnjice pogibije boraca Orjenskog bataljona ove godine je prethodilo uređenje prostora na kojem se nalazi spomen obilježje. Postavljena je nova ograda, poslije više godina uređeno je zelenilo, teren detaljno očišćen, popravljene klupe i sređene prilazne staze. Akciju je organizovala Opština Herceg Novi, u saradnji sa preduzećima “Komunalno-stambeno” i “Čistoća”.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.