15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Odali poštu palim borcima Prvog svjetskog rata

Ilinici - spomenik
Ilinici – spomeni polaganje vijenaca 2016.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković i francuska ambasadorka u našoj zemlji Kristin Tudik posjetili su jutros na Ilinici, iznad sela Žvinje, spomenik francuskim vojnicima poginulim u Napoleonovim ratovima u Boki Kotorskoj 1806. godine. Spomenik su, u njihovu čast, podigli 1919. godine vojnici 126. odreda francuske Armije “Les Poilus d’Orient” ili u slobodnom prevodu “Solunski ratnici” koji su se ovdje našli nakon oslobođenja Crne Gore i Boke.

Predstavnici  opštine i francuske ambasade su položili vijence i odali poštu poginulim vojnicima, uz podsjećanje da je 11. novembar Dan primirja i sjećanja na sve borce pale tokom Velikog rata.

Prema riječima potpredsjednika Jankovića, istorija ovih krajeva je bila jako burna, posebno krajem 18. i početkom 19. vijeka, te da se pred spomenikom na Ilinici na neki način odaje počast svim poginulima u ono vrijeme.

Ilinici - spomeni polaganje vijenaca 2016.
Ilinici – spomeni polaganje vijenaca 2016.

-Istorija je posebno dobra kada na onovu nje gradimo prijateljstva i takve odnose koji nam omogućavaju da sarađujemo i nalazimo rješenja za sve druge probleme. Poslije toliko godina obilježavanja 11. novembra na ovom mjestu, nastavljamo i produbljujemo naše prijateljstvo, uzimajući iz istorije sve ono za šta možemo reći da je njena dobra strana i nadam se da ćemo nastaviti da upravo u tom duhu sarađujemo i dalje, kazao je Janković.

Ambasadorka Tudik je napomenula da današnji dan nije samo Dan primirja, već i svih onih koji su umrli za Francusku.

-Ovakve ceremonije su dobra prilika da se ukaže priznanje nacije prema onima koji su umrli za Francusku, za one koji su pali za vrijeme i nakon Velikog rata, a naročito da se ukaže poštovanje onima koji su nedavno izgubili živote u vršenju misija i operacija u inostranstvu, naglasila je Tudik.

Ilinici - spomeni polaganje vijenaca 2016.
Ilinici – spomeni polaganje vijenaca 2016.

Ceremoniji je prisustvovao i francuski poslanik Pjer Iv Lbornj, koji predstavlja Francuze iz centralne Evrope i regiona Balkana. On je napomenuo da se 11. novembar ne smije zaboraviti, jer podsjeća na prošlost, ali istovremeno govori o budućnosti.

-Današnji dan nam govori kakvi bi trebalo da budemo i kako da se ponašamo u budućnosti, kako kao građani Francuske, tako i svijeta. Ja ne želim da se zaborave oni koji su pali daleko od svoje zemlje i čiji se grobovi nalaze daleko od mjesta gde su živjeli – kazao je Lbornj.

Ceremoniji je prisustvovao i prvi savjetnik Ambasade Žan Žak Forte, kao i članovi nevladine organizacije “Avenir”.

Ilinici - spomeni polaganje vijenaca 2016.
Ilinici – spomeni polaganje vijenaca 2016.

Iz “Avenira” su istakli da se prijateljstvo i saradnja konstantno razvijaju, uz podsjećanje da je sam cilj postojanja tog udruženja u našem gradu razvijanje odnosa sa Francuskom.

Pred ovaj datum, konzervator Goran Skrobanović iz gradskog muzeja „Mirko Komnenović“ je restaurirao spomenik palim borcima, po nalogu Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi i Ambasade Francuske. Osim toga, postavljena je nova informativna tabla.

Najčitanije