4 C
Kotor

Slušaj online radio

Od Pržna do Bigova kroz netaknutu prirodu

Promotivnom šetnjom u kojoj je učestvovalo oko 150 ljubitelja prirode i pješačenja iz Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Podgorice i Bara, u nedjelju je zvanično otvorena novouređena i markirana pješačka staza na relaciji Pržno – Bigova – Grabovac – Pržno na području tivatskog dijela luštoičkog poluostrva i Donjeg Grblja u opštini Kotor.

Stazu dužine 12 kilometara u proteklih pet mjeseci raskrčili su, uredili i markirali članovi Planinarskih klubova „Subra“ iz herceg Novog“ „Vjeverice“ iz Kotora, a ovu akciju sa ukupno 2.500 eura, finansirale su opštine Tivat i Kotor. Staza vodi od jedne od najljepših uvala na Crnogorskom primorju – Pržne u Krtolima, obalom kroz netaknutu prirodu do Bigove, pa dijelom starim autsrougarskim putem do tvrđave Grabovac, spušta se do uvale maslina i vraća do Pržne. Uz djelove staze, postoje i vidikovci da kojih se pruža sjajan pogled na zaliv Trašte, a jučerašnja pješačka tura kojom je inaugurisana ova staza trajala je pet sati i učesnicima pružila izvanredan doživljaj i priliku da uživaju u netaknutom ambijentu ovog dijela Boke.

Pržno – Bigova pješačka staza

Inače, ovo je već druga staza na Luštici i u Donjem Grblju koja je uređena i markirana u sklopu projekta Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore za realizaciju planinarskih staza na teritoriji poluostrva Luštica, koje bi se stavile u funkciju turističkih i rekreativnih, a s obzirom na istorijsku važnost ovog područja, i u edukativne svrhe. Naime, na mnogim atraktivnim lokacijama na ovom području su mnoga stara austrougarska utvrđenja i napušteni sakralni objekti, a predviđeno je da se uredi ukupno 9 staza u dužini od 120 kilometara.

Opština Tivat koordinator je tog projekta u sklopu kojeg je lani već uređena i markirana pješačka staza koja vdi preko cijele Luštice – od Radovića u Krtolima do uvale Žanjic na hercegnovskom dijelu poluostrva. Organizatori su najavili da će uskoro biti sređena i 4 kilometra duga staza od Solila do Grabovca, čime se stvara jedna sasvim nova atraktivna ponuda za turiste van glavne ljetnje sezone kojima se prua prilika da Boku vide iz jedne sasvim nove i neuobičajene perspektive, te da uživaju u netaknutoj prirodi i istraživanju javnosti manje poznatih djelova zaliva

Najčitanije