17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Od 25. juna dvije trake kroz Markoviće

Jedno od najvećih klizišta na crnogorskim putevima, na magistrali Cetinje-Budva, u Markovićima, konačno je sanirano.

Zbog dotjerivanja nekih detalja na trasi, zvanično puštanje u saobraćaj biće označeno u četvrtak, 25. juna. Radi se o kompletnoj radikalnoj rekonstrukciji dvije trake, dok će dogradnja treće sačekati okončanje tenderske procedure i radovi neće početi prije jeseni, prenosi Pobjeda.

Pobjeda podsjeća da je podgorička kompanija ,,Bemaks“, koja je sa partnerima glavni izvođač radova na dionici puta u Markovićima, cijeli posao obavila besplatno.

Riječ je o radovima za koje je utrošeno više od tri miliona eura, što je potvrdio i direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača.

“Bemaks“ je donator cijelog projekta, a s obzirom da se radi o uglednoj kompaniji sa najsavremenijom mehanizacijom i vrhunskim stručnjacima raznovrsnih profila, uvjeren sam da ćemo u Markovićima dobiti i vrhunski infrastrukturni proizvod”, kaže Parača.

Rekonstrukcija klizišta Cetinje Budva
Rekonstrukcija klizišta Cetinje Budva

Intenzivno se, prema informacijama iz Direkcije za saobraćaj, radi i na ostalim dionicama najvažnijih i najkritičnijih puteva, a najopsežniji i najsloženiji poslovi obavljaju se nadomak Slijepač Mosta, gdje je pored klizišta nephodno sanirati prijeteće kosine, a predviđena je i izgradnja treće trake. Radiće se sve do pojačanog intenziteta saobraćaja, otprilike do 5. ili 10. jula.

“Iz zime smo, zbog padavina i pojave brojnih klizišta, izašli sa teško oštećenim djelovima putne infrastrukture, a zbog prilično komplikovanih procedura u procesu odabira izvođača radova, kasnio je početak”, kaže Parača.

U međuvremenu, „radila“ su klizišta, oštećenja su se širila, a samim tim znatno se uvećavao i obim poslova koje je bilo neophodno obaviti kako bi se sve završilo što kvalitetnije. Zato su neki rokovi, kako objašnjavaju, morali biti pomjereni.

“S druge strane, suočili smo se i sa problemom koji doskoro nije bio toliko izražen, a riječ je o pravom ruiniranju električnih postrojenja i čitavih instalacija u nekoliko tunela. Primjera radi, iz tunela Ivica, na magistralnom putu Zabljak-Šavnik-Risan, ukradene su čak tri trafostanice, a u tunelima Tifran i Duga po jedna. Iz sva tri demontirane su gotovo kompletne instalacije, a na meti su posebno bili bakarni kablovi. Štete su velike”, kaže Parača.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije