15 C
Kotor

Slušaj online radio

Očuvanje tradicije Boke Kotorske – „Orjensko sedlo 2016“

Drugo revijalno bucarsko prvenstvo Orjensko sedlo 2016.
Drugo revijalno bucarsko prvenstvo Orjensko sedlo 2016.

Drugo revijalno prvenstvo u bućanju „Orjensko sedlo 2016“ biće održano iduće nedjelje, sedmog avgusta. Kao i prošle godine, mjesto održavanja je bućarski zog na prevoju Orjensko sedlo, kod planinarskog doma (1600m nadmorske visine). To je najviša lokacija u Crnoj Gori namjenski pravljena za bućanje i jedna od najviših u istočnojadranskom planinskom zaleđu.

Izuzetne klimatske prilike omogućavaju ugodnu temperaturu za aktivnosti na otvorenom i u najtoplijem dijelu godine (prošle godine zabilježeno 16 stepeni). Prijave ekipa su u toku, a kako je saopšteno iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, dobrodošli su i svi oni bez takmičarskih ambicija, a koji bi rado obišli zanimljivosti u okolini, vrhove, speleološke lokalitete, istorijska mjesta, ili jednostavno, da guštaju na Sedlu, prateći sportsko dešavanje. I za jedne i za druge obezbjeđen je domaćinski alamaka ručak u planinarskom domu „Orjen sedlo“.

Orjen
Orjen

Na prošlogodišnjem prvenstvu učestvovale su četiri bokeška bućarska kluba: “Val” i “Meljine” iz Herceg-Novog, “Palma” iz Tivta i “Jadran” iz Perasta. Najbolji je bio BK “Val”, drugoplasirani BK “Meljine”, dok je treće mjesto zauzelo BK “Jadran”.

Orjen
Orjen

Ove godine se očekuje rast broja učesnika, ali kako napominju iz Agencije, ne toliko zbog postizanja sportskih rezultata, koliko zbog opšte pozitivne atmosfere druženja u neobičnom planinskom ambijentu. Bućanje na Orjenskom sedlu vide kao očuvanje, ali i produbljenje tradicije svojstvene Boki Kotorskoj, u kojoj gotovo da nije bilo ni sela bez svog zoga i bez svog nedjeljnog okupljanja „da se baci po jedna na buće“.

Organizatori drugog revijalnog prvenstvna u bućanju su Planinarski klub „Subra“, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i novski bućari.

Najčitanije