Očišćena velika naftna mrlja u Tivatskom zalivu

Traga se za vinovnikom tog ekološkog incidenta

Mrlja u Tivatskom zalivu
Mrlja u Tivatskom zalivu

Velika naftna mrlja koja se danas pojavila u akvatorijumu Tivatskog zaliva, očišćena je u koordiniranoj akciji Mornarice Vojske Crne Gore i organa Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Mrlja mrke i crne boje pružala se ujutro na mirnoj površini zaliva u dužini od nekoliko stotina metara uz obalu od Opatova prema Ponti Seljanova i jugozapadno, na oko kilometar od marine Porto Montenegro u Tivtu.

Nakon što su uviđaj na licu mjesta obavili inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, oko 10.30 časova počela je akcija uklanjanja zagađenja sa morske površine. Ekološki brod EKO-1 i gumenjak SAR-2 Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore i pripadnici Odreda za spašavanje Mornarice VCG koji opslužuju ta plovila, zagađenje su sa površine mora bukvalno pokupili specijalnim apsorbentima na plutajućoj brani, koju su dva broda teglila među sobom, u obliku potkovice.

“Nismo koristili skimere, već posebne apsorbente koji propuštaju vodu, a u sebi zadržavaju sve masnoće i čvrste materije. Akcija je odrađena vrlo brzo i profesionalno i bila nam je odličan uvod u predstojeću veliuku vježbu koju ćemo 24.marta realizovati u Luci Kotor i gdje će spriječavanje zagađenja mora, biti jedna od supozicija vježbe.”- kazao je direktor Uprave pomorske sigurnosti i novoimenovani v.d. direktora Direktorata za pomorstvo u MSP, kapetan Vladan Radonjić.

Sa ciscenja mrlje
Sa ciscenja mrlje

Pored njega, akciju čišćenja zagađenja, nadgledao je i komandant Odreda za spašavanje MVCG, kapetan Korvete Željko Nikolić, dok istragu o tome ko je zagadio vode Tivatskog zaliva, vodi inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar.

mrlja-u-Tivatskom-zalivu

“U pitanju su zauljene tečnosti i druge slične materije, takozvani sludge, odnosno otpadni sadržaj koji se sakuplja u brodskoj kaljuži. Pražnjenje kaljuže na ovakav način je strogo zabranjeno i činimo sve da otkrijemo uzročnika. Imamo već neke pretpostavke, a u pronalaženju krivca bi nam mogli poslužiti i podaci sa VTMS sistema koji prati kretanje brodova u zalivu.”-kazao je Lompar .

Prema Zakonu o spriječavanju zagađenja mora sa plovnih objekata, vlasniku brodu koji je na ovaj način ispraznio kaljužu, prijeti novčana kazna i do 20 hiljada eura, a zapovjednik broda može biti kažnjen iznosom do 2 hiljade eura.

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.