17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obustavljena trajektna linija Bar-Bari-Bar

“Linija Bar-Bari-Bar uspostavljena je 18. juna 1965. godine” (Foto: Jedro)

Jedina pomorska linija između Crne Gore i Evrope, Bar-Bari-Bar ponovo je obustavljena pošto je istekao ugovor koji je “Barska plovidba“ proljetos potpisala sa hrvatskom “Jadrolinijom”.

Putnički brod “Dubrovnik” više ne saobraća između Bara i Barija. To je potvrdio predsjednik Odbora direktora Barske plovidbe kapetan Ljubo Kočović, javlja portal jedro.me

On je kazao da članovi odbora direktora, predstavnici državnog kapitala, intenzivno rade na praćenju tržišta i iznalaženju modusa da Barska plovidba kupi polovni putnički brod i obnovi jedinu pomorsku liniju sa Italijom, odnosno Evropom.

“Konkretno kapetan Radojica Lazarević sa tehničkim sektorom Barske plovidbe posvećen je ovom pitanju koje je veoma važno ne samo za državno preduzeće, već i za grad Bar, za privredu Crne Gore i regiona. Dok se pojedinci bave ‘konfliktima interesa’ skrivajući svoje propuste i nezakonite radnje u prethodnom periodu, mi smo postavili ciljeve da obnovimo pomorsku liniju, sačuvamo crnogorsku pomorsku kompaniju u Baru, a na to nas obavezuje i tradicija, a i ukupni privredni prosperitet”, kazao je kapetan Kočović ističući da Crna Gora treba da ima izlaz u Evropu pomorskim putem, preko Bara za Bari.

Ljudi iz struke koji su sada na čelu Barske plovidbe, mišljenja su da se polovni putnički brod može kupiti za pet, šest miliona eura.

Podsjetimo, Barska plovidba ostala je bez jedine redovne pomorske linije Bar–Bari–Bari, od 3. decembra 2016. Klasifikaciono društvo “Biro Veritas” otkazalo je klasu za putnički brod “Sveti Stefan 2” star 43 godine.

Klasa je važila do 3. decembra 2018. godine, ali zbog neadekvatnih remonta brod nije zadovoljavao tehničke uslove za plovidbu.

Nakon pet mjeseci bez linije, hrvatska pomorska kompanija “Jadrolinija” povezivala je crnogorsku i italijansku obalu proteklih mjeseci (od polovine maja, do kraja novembra) brodom “Dubrovnik” koji je “generacijski vršnjak” Svetom Stefanu 2, feribotu koji je u međuvremenu završio u turskom rezalištu.

Država je većinski vlasnik “Barske plovidbe” sa 51 odsto kapitala.

Linija Bar-Bari-Bar uspostavljena je 18. juna 1965. godine. Za poslednjih godinu, ovo je drugi put da se obustavi pomorska linija Bar –Bari-Bar.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije