7 C
Kotor

Slušaj online radio

Obučavaju strane ronioce – Patrolni brod “Kotor” opet plovi

sa obuke makedonskih ronilaca 2

Mornarica Vojske Crne Gore započela je u akvatorijumu Boke Kotorske, obuku ronilačkog sastava Armije Republike Makedonije. Obuka makedonske ronilačke jedinice nazvane “Vukovi”, obavlja se na osnovu godišnjeg plana bilateralne saradnje VCG i makedonske vojske.

Instruktori ronjenja iz Pomorskog odreda Mornarice VCG, tokom naredne dvije nedjelje obučiće makedonske ronioce i osposobiti ih za osnovne ronilačke aktivnosti sa aparatima otvorenog kruga disanja prilikom zarona do 30 metara dubine, na više lokacija i pri različitim supozicijama – saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Ova aktivnost će biti iskorištena da se kolegama iz Makedonije prenesu znanja i iskustva pripadnika Pomorskog odreda Mornarice VCG. Saradnja sa ronilačkim sastavom jedinice “Vukovi” otpočeo je tokom 2010.godine u Ohridu, kada su u okviru inicijative „B9″ pripadnici Pomorskog odreda MVCG, izveli veoma zapaženu vježbu.

SAMSUNGZa crnogorsku Mornaricu juče je bio veoma značajan dan jer je iz luke Bar, na dvodnevnu vožnju, isplovio veliki patrolni brod P-33 „Kotor“. Ovaj kapitalni ratni brod, nekada klasifikovan kao raketna fregata, proteklih je skoro 10 godina bio zapušten i izbačen iz operativne upotrebe, a u funkciju je vraćen zahvaljujući zalaganjima komandnog sastava MCG i naporima posade.

[quote_box_right]„Kotor“ i njegov blizanac „Pula“ (sada P-34), bili su najveći i najmoćniji ratni brodovi nekadašnje JRM. Ove dvije raketne fregate građene su 1987 i 1988 godine u Kraljivici, sa po 1.492 tone punog deplasmana. Brod dugačak 92 i širok 11,7 metara naoružan je sa topom kalibra 76 mm, dva dvocjevna topa kalibra 30 mm, dva topa kalibra 20 mm, četiri lansera protivbrodskih raketa „Styx“, raketnim PVO sistemom „Osa-M“ i dva raketna bacača dubinskih bombi RBU-6000 „Burja“. Maksimalnom brzinom od 34 čvora brod pokreću dva dizel motora „Pilestick“ ukupne snage 10.500 konja i jedna plinska turbina M-8 G snage 20.000 konja.    [/quote_box_right]

Proteklih nekoliko mjeseci na „Kotoru“ su obavljeni značajni remontni radovi tokom kojih su stručnjaci i radnici firme „Arsenal-Rem“ iz Kraljeva na brod ugradili dva nova pomoćna motora, sanirali sve kvarove na pogonskom sistemu i osposobili automatiku za upravljenje brodskim pogonom. Pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog, „Kotor“ je juče isplovio na svoju prvu namjensku misiju u posljednjih šest godina, tokom koje će brod dva dana patrolirati vodama južnog Jadrana i uvježbavati posadu.

Iako su po Strategijskom pregledu odbrane, patrolni brodovi P-33 i P-34 predviđeni za otpis i prodaju, MVCG se ipak odlučila da uloži nešto novca u njih i dovede ih oba u maksimalno moguće ispravno stanje.

Najčitanije