16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Obnova i proširenje mountainbike signalizacije u hercegnovskom zaleđu

Obnova i proširenje mountainbike signalizacije u hercegnovskom zaleđu

Protekle nedelje završena je obnova vertikalne signalizacije nacionalne biciklističke staze TT1 kroz područje hercegnovske opštine, kao i postavljanje signalizacije na tri nove lokalne mountainbiking staze: Mokrine-Vidov vrh-Sitnica, Vrbanj-Žukovica i Vrbanj-Vučji do, saopštavaju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Trasa nacionalne staze obuhvaćene obnovom signalizacije počinje u Meljinama i ide preko Kamenog, Mokrina, Kruševica i Vrbanja na Orjensko sedlo, kao najdalju tačku. Na ovaj način je poboljšana ponuda aktivnog turizma, u okviru kojeg se nalazi i mountainbiking kao važan i sve prosperitetniji dio, navode iz Agencije.

Staza za Sitnicu, dugačka 12 km, veoma je atraktivna ljubiteljima mountainbiking-a, budući da se najveći dio vozi makadamom, a sa kraćim odvajanjima uključuje i dva izvrsna vidikovca: Vidov vrh i Ravni brijeg.

Ravni brijeg, pogled na masiv Orjena – mountainbike

Staze do Žukovice i Vučjeg dola doprinos su ponudi Vrbanja, kao centralnog polazišta za obilazak Orjena. Staze ulaze u dubinu masiva, pa će korisnici imati prilike da kroz vožnju vide i osjete spoj starog kulturnog pejzaža sa surovom ljepotom Subre, do čijeg podnožja vode ova dva makadamska puta.

Obnova i proširenje mountainbike signalizacije u hercegnovskom zaleđu

Izvedene aktivnosti se naslanjaju na protekle godine postavljene biciklističke info table i štampane materijale, postavljene u okviru projekta „Udahnimo život zaleđu – selo Kameno”, koji je inicirala, organizovala i koordinirala Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok je nosilac bila Turističke organizacije Herceg-Novi. Projekat je odobren u maju 2016. godine, u okviru poziva “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu. Novac preostao od projekta, na predlog Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i saglasnost UNDP-a preusmjeren je na obnovu i dopunu vertikalne biciklističke signalizacije.

Najčitanije