3 C
Kotor

Slušaj online radio

Obnova Gospe od Snijega u tjesnacu Verige

Radovi na obnovi male crkvice Gospe od Snijega koja se nalazi u tjesnacu Verige blizu Tivta, ušli su u treću od četiri planirane faze, a otvoren je i žiro-račun za sve koji žele podržati renoviranje ovog značajnog objekta kulturnog nasljeđa Boke Kotorske. Obnovu ove bogomolje, zajedno sa renoviranjem obližnje takođe katoličke, crkve Gospe od Anđela, prije dvije godine inicirala je građevinska kompanija „Yu Briv“, vlasnika Voja i Radovana Bujkovića iz Grblja. Pravoslavci – braća Bujković, pokrenuli su akciju u saradnji sa Župom Perast kojoj pripadaju te dvije crkve.

Mehanizacija „Yu Briva“ prvo je raščistila teren i uklonila nekoliko stotina kubika zemlje i građevinskog kojima su nesavjesni pojedinci, nelegalno istovarujući taj materijal sa platoa lokalnog puta Tivat-Prčanj-Kotor, iznad crkve, bukvalno zatrpali crkvicu Gospe od Snijega koja datira iz 15.vijeka.

„U drugoj fazi, uz podršku Opštine Tivat i Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore napravili smo projektnu dokumentaciju za obnovu crkvice Gospe od Snijega, a sada je u toku treća faza u kojoj se izvode građevinski i sanacioni radovi. „Yu Briv“ nas i dalje podržava, kao i još neke firme i pojedinci i svima smo im jako zahvalni. Ipak, i pored toga, morali smo uzeti kredit za obnovu ove i crkve Gospe od Anđela jer te dvije crkve inače, nemaju vlastite izvore finasiranja kao što je to slučaj sa nekim drugim crkvama u Kotorskoj biskupiji. Stoga smo otvorili i žiro račun na koji svi koji žele, mogu uplatiti koliko mogu i time doprinijeti obnovi ovog značajnog dijala kulturnog nasljeđa Boke.“- kazao je danas tim povodom peraški župnik, don Srećko Majić.

Broj žiro računa kod Crnogorske komercijalne banke je 510000000113877846, sa naznakom don Srećko Majić.

Hvale vrijedan ekumenski potez dvojice biznismena iz Grblja, braće Bujković, do sada je rezultirao zaustavljenjem devastacuije i daljeg propadanja dviju katoličkih crkvica iz 15. i 16.vijeka u Verigama, a koje su inače, i zaštićeni objekti kulture. Na crkvici Gospe od Snijega podignuta je građevinska skela, donesen je sav neophodni materijal, a majstori koji imaju posebno iskustvo u obradi kamena, već su poodmakli u poslovima konstruktivne sanacije objekta crkve i postepenog uređennja njene okoline. Sagrađeno je novo kameno stepenište koje se spušta na obalu pred crkvom, a u toku je i gradnja omanje kamene obaloutvrde jer se temelji crkve nalaze bukvalno u moru, na samoj plaži.

Najčitanije