7 C
Kotor

Slušaj online radio

Obnova austrougarskog pješačkog puta na Orjenu

Austrougarski pješački kameni put kod Pereovog dola

Pozivamo vas da provedemo zajedno nekoliko sati na Orjenu i pri tome naučimo nešto o vještini gradnje u kamenu. Ovog puta tema će biti stari austrougarski pješački putevi, njihov istorijski kontekst, tehnike izrade i načini obnove, poručuju iz Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Svjedoci smo da su austrougarski pješački i kolski putevi još uvijek u važan dio saobraćajne infrastrukture Orjena, što najbolje govori o njihovom poslovičnom kvalitetu i dugotrajnosti upotrebe.

Kako se to postizalo, ko je radio i zbog čega i šta je danas moguće učiniti da ove memorijalne puteve održimo, zaštitimo i prezentiramo?

Sve to možete saznati, a i dati lični doprinos učestvujući u obnovi, na radionici koja će biti održana u subotu, 18. novembra, sa početkom u 10 sati, na pješačkom putu ispod Perovog dola, 1km od bivšeg motela „Borići“, ka Vratlu. Do lokacije se dolazi (automobilom ili pječačenjem) makadamskim putem od „Borića“. Organizator, planinarski klub „Subra“, obezbjeđuju alat, rukavice, hranu i osvježenje, a na učesnicima je da prijave dolazak na tel. 069 360 803 (Željko Starčević).

Mapa

Učešće na događaju je besplatno, a učestvuje se na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja.

Kameni put

Volonterska radionica je treći događaj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Najčitanije