16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježen međunarodni Dan vlažnih staništa u Tivtu

Sa predavanja u Tivtu
Sa predavanja u Tivtu

Više desetina osnovaca iz Tivta, Kotora, Budve i Radovića imalo je danas priliku da se upozna sa osnovnim karakteristikama zaštićenog florističkog-faunističkog rezervata Solila u Tivtu na nizu radionica koje su za njih u tom gradu priredili JP “Morsko dobro” Budva, Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice i Opština Tivat.

Radionice pod nazovom “Značaj rezervata tivatska Solila” prohađali su učenici VI i VII razreda koji su se tom prilikom mogli upoznata sa najznačajnijim karakteristikama ovog vrijednog zaštićenog područja, a sve je organizovano povodom 2.februara -Svjetskog dana vlažnih staništa.

Prostor od oko 150 hektara u najplićem dijelu krajnjeg jugoistoka Tivatskog zaliva koji obuhvata ostatke nekadašnjih srednjevjekovnih solana, po svojim je jedinstvenim karakteristikama izuzetno vrijedan prirodnjački ali i kulturološki objekat. Solila od 2009 zvanično imaju status IBA područja – područja od međunarodnog značaja za boravak ptica, kao i Emerald staništa Bernske konvencije, nalaze se na preliminaroj Natura 2000 listi, a od 2013 ovaj lokalitet upisan je i na Ramsar listuposebno vrijednih vodenih prirodnih staništa.

Solila
Solila

Tivatska Solila predstavljaju jedno od posljednjih staništa halofitne vegetacije na istočnoj obali Jadrana, te jednu od ključnih tačaka na Jadranskom migratornom koridoru za ptice (Adriatic Flyway). Solila su važno zimovalište ptica u državi, te njihovo odmorište tokom jesenje i proljećne seobe. Do danas je na ovdje registrovano 111 vrsta prica od 330 koje se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori. Na Solilima je registrovano 14 vrsta vodozemaca i gmizavaca koje su od IUCN-a (Međunarodna unija za zaštitu prirode) svrstane u grupu „ranjive“, od čega su tri ugrožene na globalnom nivou i na ivici opstanka.

O značaju Solila i močvarnih područja uopšte, djeci je govorila Marija Stanišić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, istakavši izuzetnu ekološku vrijednost jedinstvene slane močvare i njenog biosistema, kao i potrebu zaštite i korišćenja ovog područja na obazriv i sa prirodom usklađen način, prvenstveno kroz razvoj specifičnih vidova turizma poput birdwatching-a.

Izvor:S. L.

Najčitanije