12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježen Dan planete Zemlje u Herceg – Novom

Dan planete Zemlje - Herceg - Novi
Dan planete Zemlje – Herceg – Novi

Dan planete Zemlje, 22. april, u Herceg – Novom obilježen je sa više akcija, koje su organizovane u saradnji nevladnih organizacija, obrazovnih ustanova i ustanova čiji je osnivač Opština.

Nevladina organizacija „Plavi Crne Gore“, u saradnji sa predstavnicima lokalne samouprave i javnog preduzeća „Čistoća“, sprovela je akciju čišćenja obale poluostrva Luštica i ostrva Lastavica.

Predstavnik NVO „Plavi Crne Gore“, Zoran Baničević, istakao je da je tokom jučerašnjeg dana čišćena obala Luštice, od Pristana do Potkopa i od Zlatne Vale do Potkopa, kao i obala ostrva Lastavica. Juče su očistili veći dio, a danas su  brodom dovezli otpad na pristanište Gradske luke, gdje su radnici „Čistoće“ preuzeli otpad. Baničević je kazao da je sakupljeno oko 500 kilograma otpada, uglavnom limenki, plastike i stiropora.

Dan planete Zemlje - Herceg - Novi
Dan planete Zemlje – Herceg – Novi

U akciji “Čistoće” otpad su u priobalnom dijelu grada i duž rivijere sakupljali đaci osnovnih škola, u pratnji radnika tog preduzeća i nastavnika.

Oko 150 djece iz škola “Milan Vuković” i “Dašo Pavičić”, kao i članovi nevladine organizacija “Nova šansa u Novom”, skupili su na plažama na potezu od Sutorine do Savine šezdesetak kesa različitog otpada, najviše papira i plastične ambalaže. Djeca iz škola “ “Ilija Kišić” i “Orjenski bataljon” istu akciju su sprovela na rivijeri, gdje je oko 300 učenika sakupilo jopš stotinjak kesa otpada.

Dan planete Zemlje - Herceg - Novi
Dan planete Zemlje – Herceg – Novi

Nevladina organizacija “Zelena patrola južni Jadran” iz Zelenike, u saradnji sa Osnovnom školom “Ilja Kišić”, a uz podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, sproveli su akciju uređenja dvorišta škole u Zelenici. Učenici i volonteri su pokosili travu, posadili cvijeće i postavili kućice za ptice.

Udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Zrak Sunca“ i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom organozovali su u srijedu, 20. aprila, čišćenje dječije plaže i plaže prilagođene za lica sa invaliditetom, ispred prve faze Instituta u Igalu. U akciji je učestvovalo oko stotinak mališana osnovnih škola i vrtića i Dječijeg doma. Akcija je sprovedena uz podršku preduzeća “Čistoća” i “Komunalno stambeno”.

Dan planete Zemlje - Herceg - Novi
Dan planete Zemlje – Herceg – Novi

Dan planete Zemlje u svijetu se obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju akcije koje imaju i za cilj promovisanje ekoloških načela, podizanje ekološke svijesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete.

Prethodni članak
Sledeći članak
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije