Obilježavanje Svjetskog dana ptica selica na tivatskim Solilima

Solila dobila vodiča - otvoren turističko-informativni punkt
Solila

Centar za zaštitu i proučavanje ptica zajedno sa Opštinom Tivat i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica 10. maja sa početkom u 10.15 sati organizuje ekološku radionicu na tivatskim Solilima.

Na radionici će učestvovati učenici Srednje mješovite škole “Mladost” iz Tivta koji će biti upoznati s ornitološkim i florističkim značajem ovog rezervata, kao i značajem ptica selica i važnosti očuvanja njihovih staništa.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u kalendarima ornitologa se organizuje u okviru projekta „Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem, osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali”, kojeg CZIP realizuje sa u saradnji sa Opštinom Tivat i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom uz finansijsku podršku njemačke fondacije za zašti tu životne sredine – DBU i organizacije Euronatur.

wmbd2016
wmbd2016

Svjetski dan ptica selica – World Migratory Bird Day, se tradicionalno obilježava od 2006. godine u cilju podizanja svijesti o važnosti očuvanja ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-evroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).

Tema ovogodišnje kampanje “…. A kada nebo utihne?” ima za cilj da ukaže na zabrinjavajuće veliki broj ubijenih ptica selica na godišnjem nivou kao rezultat krivolovnih aktivnosti, zatvaranja i krijumčarenja. Osim ilegalnih aktivnosti, drugi pritisci kao što su gubitak staništa i klimatske promjene mogu dovesti do išćeznuća nekada čestih i brojnih vrsta. U cilju regulisanja broja i zabrane ekspoatacije ovih vrsta, vlade zemalja širom svijeta su usaglasile nacionalne zakone o zaštiti prirode sa međunarodnim direktivama i Konvencijama. Međutim, primjena zakona u praksi je veoma manjkava tako da se isti moraju dosledno sprovoditi ili rizikujemo da izgubimo vrijedne resurse koji su dio našeg zajedničkog prirodnog nasleđa.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.