16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje Mediteranskog Dana obale

Dan-obale
Dan Obale

Domaćin ovogodišnje centralne proslave, Mediteranskog Dana Obale, koji se obilježava 25.septembra je Francuska, kao i Agencija za upravljanje obalnim područjima Mediterana „Conservatoire du littoral“ koja ujedno proslavlja svoj 40. rođendan. U sklopu ovogodišnje proslave domaćin će okupiti Agencije iz Evrope i cijelog Mediterana koje upravljaju obalom , kojima će u okviru dvodnevnog sastanka biti organizovana predavanja, radionice i okrugli stolovi gdje će se govoriti o klimatskim promjenama, prirodnosti obale, prostorom planiranju na obali, kao i o pitanjima partnerstva u upravljanju obalnim područjem. Na centralnoj proslavi i sastanku Agencija za upravljanje obalnim područjima Mediterana, Crnu Goru predstavljaće predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Ovim povodom, Javno preduzeće za upravlajnje morskim dobrom Crne Gore će u saradnji sa  PAP/RAC Centrom UNEP/MAP-a,  Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nevladinom organizacijom „Zelena mreža – Green Net“ iz Budve, realizovati niz aktivnosti sa temom klimatskih promjena i njihovih efekata. U osnovnim školama organizovaće se nekoliko radionica  ( na temu „Klimatske promjene i njihov uticaj na nas“) u okviru kojih će biti prikazan PAP/RAC-ov kratak film „Dobra klima za promjene“. Nakon toga, biće izrađena edukativna web stranica „Klimatske promjene za djecu“ na crnogorskom jeziku i pripremiće se promotivni materijal sa temom Dana Obale, koji će biti distribuiran u 35 osnovnih i srednjih škola i to u opštinama Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar, Ulcinj i Podgorica.

U sklopu ovih aktivnosti, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u saradnji sa partnerima, kao i prethodnih godina, pripremilo poster na temu „Klimatske promjene“. Cilj ovog postera je da se djeci školskog uzrasta na slikovit i jednostavan način približe odgovori na pitanja šta su to klimatske promjene, šta dovodi do njihovog nastanka i koje su njihove posledice (gubitak obale, podizanje nivoa mora, povećanje temperature, i sl. ).

Mediteranski Dan obale se, u organizaciji UNEP/MAP-a (Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija / Mediteranski akcioni plan), obilježava 25. septembra, aktivnostima koje imaju za cilj informisanost i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa, čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ovaj datum izabran je kao dan obilježavanja jer je tada Slovenija, kao prva od članica MAP-a, ratifikovala Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana koji je inače sedmi protokol u sklopu Barselonske konvencije.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije