8 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje 900 godina postojanja crkve Sv. Nikole, centralne crkve manastira Gradište u Buljarici

“Gradište – manastir u Paštrovićima” naziv je međunarodnog multidisciplinarnog naučnog simpozijuma koji će se uskoro održati u Petrovcu na Moru, Buljarici i u Beogradu, a na kom će uzeti učešće preko 40 referentnih naučnika i stručnjaka iz Crne Gore, Srbije, Italije i Rusije.

Ovaj simpozijum jedan je u nizu prigodnih programa koji se održavaju u godini kada se, prema narodnoj tradiciji Paštrovića i Crkve, obilježava 900 godina postojanja crkve Sv. Nikole (1116–2016), centralne crkve manastira Gradište u Buljarici.

Simpozijum ima dva glavna cilja:

  1. da okupi referentnu naučnu i stručnu javnost koja će, putem izlaganja i diskusija, objediniti što više poznatih podataka i ponuditi nova saznanja o ovom manastiru,
  2. da utiče na podizanje nivoa javne svijesti o značaju i vrijednostima manastira Gradište, kao i sakralne i kulturne baštine, uopšte.

Simpozijum i prateći program odvijaće se u nekoliko segmenata:

– 4. i 5. novembra u kino sali Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu na Moru (svečano otvaranje 4. novembra u 16 sati, 5 novembra početak u 9 sati

– 6. novembra u manastiru Gradište (8 satiSveta arhijerejska liturgija), i

– 12. i 13. novembra u Etnografskom muzeju u Beogradu (kino sala; početak rada 12. novembra u 11 sati, a 13. novembra u 10 sati).

Manastir Gradište
Manastir Gradište

Organizator simpozijuma je manastir Gradište, uz podršku Opštine Budva, JU Muzeji i galerije Budve i Etnografskog muzeja u Beogradu, a prijatelji su Turistička organizacija Budva, Radio televizija Budva, Radio televizija Srbije, “Cadmus Cineplex” (Budva), “Spidermax” – preduzeće za dizajn, štampu i montažu (Budva) i “Papalada” – restoran riblje i mediteranske hrane (Beograd).

 

Najčitanije