12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Obezbijediti dugoročnu koncesiju za Luku Kotor

Luka Kotor objektivom reportera
Luka Kotor objektivom reportera

Klub odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) Kotor nije podržao dosadašnje, a ujedno i novopredložene članove Upravnog odbora Luke Kotor, dodajući da će podršku dati samo onima koji su u stanju da obezbijede dugoročnu koncesiju za to preduzeće.

 Iz Opštinskog odbora SDP-a su kazali da su na sjednici Skupštine Opštine, koja je održana u petak, uskratili podršku dosadašnjim članovima Upravnog odbora Luke Kotor.

Kako su naveli, poznato je da je Luka Kotor od 2011. godine do danas u više navrata aplicirala za dodjelu prioritetne koncesije, skrećući pažnju na „ćutanje uprave“.

“Nadležni organi državne uprave propustili su da odluče o zahtjevu u skladu sa Zakonom o lukama. Zahtjev je ponovo podnesen u martu prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a su podsjetili da je Vlada u maju prošle godine, razmatrajući informaciju o statusu Luke Kotor, donijela zaključke na osnovu kojih se preduzeću dodjeljuje pravo na privredno korištenje od 120 dana, počevši od 18. maja, odnosno do završetka procedure za dodjelu koncesije uz određena ograničenja.

VIKING SEA u Kotoru
VIKING SEA u Kotoru

“Ograničenja su se odnosila na to da Lučka uprava obavlja nadzor i kontrolu poslovanja Luke Kotor i da kompanija ne može zaključivati pravne poslove u trajanju dužem od perioda dodjele te privremene koncesije”, kazali su iz SDP-a.

Jedina aktivnost koju Luka Kotor može da preduzme u datom periodu je, kako navode, korištenje već postojećih kapaciteta, bez mogućnosti investicionog ulaganja.

“Ovim je ograničen preduzetnički kapacitet kompanije, ugroženo tekuće poslovanje, sigurnost prijema kruzera i strateški plan razvoja. Dovedena je u pitanje poslovna reputacija kompanije”, tvrde predstavnici SDP-a.

Oni su naveli da je nakon smjene predhodnih članova Upravnog odbora, koji predstavljaju većinskog vlasnika, Skupštinu Opštine Kotor, i postavljanjem novih članova prošle godine postignut politički konsensus u lokalnoj vlasti da je misija novih članova da obezbijede sticanje dugoročne koncesije za Luku Kotor.

“Novi članovi Upravnog odbora ne samo da nijesu postigli ostvarenje svoje misije, a to je sticanje dugoročne koncesije, već su svojim nečinjenjem radili protiv interesa većinskog vlasnika i time narušili javni interes”, zaključili su iz SDP-a.

(Mina biznis)

Najčitanije