16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

O baštini citatima pisaca, umjetnika, novinara…

Baština pokretač razvoja
Baština pokretač razvoja

Promocija brošure prekograničnog područja Crne Gore i Hrvatske, naslovljene “Krajodrazi”, održaće se večaras, 24.marta, u 19 sati u galeriji Centra za kulturu Tivat. Publikacija je objavljena u sklopu IPA projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske “Baština – Pokretač razvoja”, a koji je završen prije mjesec dana.

Brošura, koja ima kako edukativni, tako i promotivni karkter, namijenjena je institucijama s prekograničnog područja, te građanima i turistima kako bi se informisali o vrijednosti pejzaža i baštine u regiji, tj. na području Boke Kotorske i Dubrovnika.

Osnovna tema projekta “Baština-Pokretač razvoja” bili su prirodni i kulturni predjeli koji ne uživaju zakonsku zaštitu, a izloženi su degradaciji i promjenama … Oni odražavaju ukupnost života na nekom prostoru, svjedočanstvo su trajanja čovjeka u prostoru kroz vrijeme, is toga bitan segment identiteta prostora.

Opisi u brošuri “Krajodrazi” su u stvari citati književnika, putopisaca, pjesnika koji su posjetili ovaj kraj ili žive u njemu. Na taj način valorizovani su i učinjeni dostupnima literarni tekstovi o pejzažu prekograničnog područja kao nematerijalna baština. Biranim citatima, pridružene su fotografije i reprodukcije slika raznih autora, koje su vezane za ovo područje. Krajolici/pejzaži se čitataocu i gledaocu prenose kao tuđi doživljaj, čime ih se potiče da kroz umjetničku impresiju primjete ono nevidljivo i dožive do sada nedoživljeno.

Na promociji će govoriti članovi uredničkog tima, koji su radili na pripremi materijala koji tematizuju Boku Kotorsku- konzervatorka Jasminka Grgurević i novinar- publicist Mašo Čekić. Publici će biti prezentovani i kratki filmovi, koji prezentuju sadržaj brošure, posebno za Boku, a posebno za šire područje Dubrovnika. Tivatskoj promociji prisustvovaće i Marina Oreb, direktorka Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanska županije, hrvatskog lidera na projektu “Baština- pokretač razvoja”.

Najčitanije