20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

O balastnim vodama

BALMAS

U Mostaru će od 4. do 6. maja biti održan šesti sastanak učesnika u IPA-a projektu BALMAS (Sistem upravljanja balastim vodama za zaštitu Jadranskog mora), najavljeno je iz Instituta za biologiju mora iz Kotora.

Organizatori sastanka u Mostaru su vodeći partner projekta Institut za vode Republike Slovenije i domaćini Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru. Na sastanku će učestvovati i predstavnici Univerziteta Crne Gore, Instituta za biologiju mora, koji je nosilac projekta u Crnoj Gori.

„BALMAS projekat se bavi problemom balastnih voda, koje su sa jedne strane neophodne za sigurnu plovidbu, ali koje su sa druge stane i značajno stedstvo za prenos štetnih vodenih organizama i patogena (HAOP) izvan njihovih prirodnih granica“, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora iz Kotora.

Projekat obuhvata 17 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Na sastanku u Mostaru učesnici će raspravljati o tome šta je još potrebno uraditi do završnog izvještaja o BALMAS projektu i koji problemi moraju biti riješeni do kraja maja ove godine.

“Biće riječi i o tome koji partneri u projektu će sarađivati, kako bi problemi bili riješeni i spreman završni izvještaj. Biće dogovoren i krajnji rok za izradu finalnog izvještaja”, saopšteno je iz Instituta.

Na prethodnim BALMAS sastanku dogovoreno je da kraj projekta bude odgođen do oktobra ove godine, tako da će finalni zaključci biti predstavljeni početkom septembra na posljednjem sastanku u Pirani (Slovenija).

ballasting
ballasting

“Konačan izvještaj treba da sadrži podatke o sastavu, rasporedu i brojnosti vrsta u svim staništima u 12 luka na Jadranu, gdje se istraživanja vrše”, podsjećaju u saopštenju.

U okviru BALMAS projekta istraživanja se vrše u lukama Bari, Ankona, Venecijia, Trst, (Italija), Koper (Slovenija), u Hrvatskoj u lukama Pula, Rijeka, Šibenik, Split, Ploče, u albanskoj luci Drač i crnogorskoj Bar. IPA, projekat BALMAS počeo je u novembru 2013, a biće završen do oktobra ove godine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije