12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

NVO “Naša Akcija” upozorava na devastacuiju čuvenih njeguških serpentina

NVO “Naša Akcja” iz Kotora uputila je danas medijski apel svim nadležnim inspekcijama i policiji da spriječe devastaciju graditeljskog nasljeđa – starih serpentina na putu Kotor-Njeguši. Naime, već duže vremena popularnih kanica koje su jedna od najvećihh atrakcija za brojne turiste i izletnike koji posjećuju ovaj dio Crne Gore, krade se fino tesani kamen iz parapeta – ogradnih zidova uz kolovoz.

Ova devastacija je u posljednje vrijeme poprimila dramatične razmjere o čemu svjedoče brojni razoreni i razgrađeni stari kameni parapeti.

Iz “Naše Akcije” su kazali da su po prijavi građana njihovi aktivisti,  ali inspektorka Komunalne inspekcije Opštine Kotor prije petanestak dana izašli na teren i otkrili da se dobar dio kamena koji je skinut sa parapeta, nalazi na kraju 25-te kanice pored koje se nalazi objekat u izgradnji. Ovo je inače, administrarivno teritorija Oopštine Cetinje, ali spada u neposrednu kontakt zonu UNESCO zaštićenog područja Kotora.

“Tom prilikom nismo zatekli nikoga na terenu ali je očigledno uništenje serpentine i masovnu krađu obrađenog kamena iz parapeta.  Očigledno je da se na kraju 25. kanice gradi ugostiteljski objekat, na lokaciji gdje se dozvola za tako nešto ne može dobiti. Tome svjedoči i mokri čvor, septička jama i kanalizacija koja je ugrađena u kućicu od cigala uz sami put”- kazala nam je direktorica “naše Akcije” Patricia Pobrić. Ona je dodala da je kotorska Komunalna inspekcija napravila zapisnik, evidentirala stanje i prosljedila slučaj Upravi za inspekcijske poslove, ali da od tada do danas iz tog državnog organa nisu dobili nikakav odgovor po tom pitanju.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije