NVO “Naša Akcija” upozorava na devastacuiju čuvenih njeguških serpentina

Kamenom od parapeta zidaju bespravni objekat ?

NVO “Naša Akcja” iz Kotora uputila je danas medijski apel svim nadležnim inspekcijama i policiji da spriječe devastaciju graditeljskog nasljeđa – starih serpentina na putu Kotor-Njeguši. Naime, već duže vremena popularnih kanica koje su jedna od najvećihh atrakcija za brojne turiste i izletnike koji posjećuju ovaj dio Crne Gore, krade se fino tesani kamen iz parapeta – ogradnih zidova uz kolovoz.

Ova devastacija je u posljednje vrijeme poprimila dramatične razmjere o čemu svjedoče brojni razoreni i razgrađeni stari kameni parapeti.

Iz “Naše Akcije” su kazali da su po prijavi građana njihovi aktivisti,  ali inspektorka Komunalne inspekcije Opštine Kotor prije petanestak dana izašli na teren i otkrili da se dobar dio kamena koji je skinut sa parapeta, nalazi na kraju 25-te kanice pored koje se nalazi objekat u izgradnji. Ovo je inače, administrarivno teritorija Oopštine Cetinje, ali spada u neposrednu kontakt zonu UNESCO zaštićenog područja Kotora.

“Tom prilikom nismo zatekli nikoga na terenu ali je očigledno uništenje serpentine i masovnu krađu obrađenog kamena iz parapeta.  Očigledno je da se na kraju 25. kanice gradi ugostiteljski objekat, na lokaciji gdje se dozvola za tako nešto ne može dobiti. Tome svjedoči i mokri čvor, septička jama i kanalizacija koja je ugrađena u kućicu od cigala uz sami put”- kazala nam je direktorica “naše Akcije” Patricia Pobrić. Ona je dodala da je kotorska Komunalna inspekcija napravila zapisnik, evidentirala stanje i prosljedila slučaj Upravi za inspekcijske poslove, ali da od tada do danas iz tog državnog organa nisu dobili nikakav odgovor po tom pitanju.

3 Komentari

  1. Neznam sto bi mu trebalo uraditi da se uhvati….Kazem “da se uhvati” posto ga uhvatit nece nikad nit to nas zanima..trazit nekoga radi kamenja….

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.