8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Numanović kaže da je dobro, ali može i još bolje

Numanović i Novosel
Numanović i Novosel

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović boravio je danas u radnoj posjeti Tivtu gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Ivanom Novoselom i njegovim saradnicima.

„Zaključili smo da stvari, kada su u pitanju ljudska prava, u Tivtu generalno idu u dobrom pravcu. Opština je posvećena poštovanju i promociji ljudskih prava i dosta se vodi računa o marginalizovanim društvenim grupama, ali ima i dalje prostora za napredak.“- istakao je gradonačelnik Novosel podsjećajući na niz usvojenih lokalnih akcionih planova posvećenih djeci, mladima, ugroženim društvenim grupama, te aktivnosti koje lokalna uprava čini na planu podrške i integracije pripadnika populacije Roma, Egipćana i Aškalija. On je naglasio da Opština mora više raditi na riješavanju pitanja trajnog smještaja pripadnika RAE populacije koji sada žive u improvizovanom naselju „7.jul“.

Ne iznoseći konkretne podatke, ministar Numanović je kazao da nacionalna struktura zaposlenih u organima uprave u Tivtu kao ni u jednoj drugoj opštini u Crnoj Gori“, ne odražava nacionalnu strukturu stanovništva, ali da je Tivat dosta postigao na planu promocije i poštovanja prava pripadnika manjinskih naroda.

„Ovaj je grad prepoznat u Crnoj Gori po multietničnosti i multikonfesionalnosti gdje se ne samo na riječima, već i na djelu, daje puni doprinos integraciji pripadnika manjina, ali i poštovanja generalnih ljudskih prava svih građana. Pohvalno je i da se arhitektonske prepreke za osobe sa invaliditetom u Tivtu sklanjaju dobrom dinamikom, a tim osobama se daje i šansa da se kroz obrazovni sistem, brže integrišu.“- kazao je Numanović dodajući da osobama sa invaliditetom treba dati i veće šanse pri zapošljavanju. On je obećao podršku Vlade naporima lokalne uprave na poboljšanju stepena obrazovanja pripadnika RAE populacije.

Novosel i Numanović
Novosel i Numanović

Na pitanje novinara kako je kao resorni ministar, mogao podržati Vladin predlog izmjena Zakona o ekspropijaciji koji narušava pravo na svojinu crnogorskih građana kao jedno od osnovnih ljudskih prava, Numanović je kazao da je „to u nadležnosti Ministarstva finasija“.

„Siguran sam da će taj predoženi zakon štititi svakog pojedinca i kroz jednu zakonsku proceduru, siguran sam, obeštetiti svakog građanina i da se niko neće biti neobeštećen za ono što treba da mu se oduzme kroz ekspropijaciju.“- prokomentarisao je Numanović.

Po dopunama Zakona o ekspropirjaciji koje su na raspravi u skupštinskim odborima, Vlada predlaže da država može upisati pravo svojine nad nekom nepokretnošću čim na snagu stupi  odluka kojom je utvrđen javni interes  u oblasti od strateškog značaja za ekonomski razvoj  ili za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju javnog duga. Pritom nijesu postavljeni rokovi za isplatu naknade bivšim vlasnicima za oduzetu imovinu, što je naišlo na osudu opozicionih, ali i jednog dijela vladajućih partija, uz napomenu da je takav predlog neustavan i da krši elementarna ljudska prava crnogorskih građana.

Nakon susreta sa Novoselom, ministar Numanović je razgovarao i sa predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem.

Izvor:S. L.

Najčitanije