Numanović da ode jer je ugrozio javni red i mir u Boki

Tri NVO sa primorja zatražile smjenu ministra za ljudska i manjinska prava zbog loše organizacije javne rasprave

Boka Kotorska
Boka Kotorska

Nevladine organizacije „Matica Boke“ „Jaz-Mrčevo polje“ i „Naše ognjište“ zatražile su danas ostavku ili smjenu ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića (DPS) zbog „tendecizono loše organizacije javne rasprave o nacrtu zakona o slobodi vjerosposvjesti, što je ugrozilo bezbjednost i građanska prava stanovnika Boke“.

Ministarstvo koje vodi Numanović u četvrtak je u Kotoru priredilo drugi po redu okrugli sto o nacrtu Zakona o slobodi vjeropsipovjesti koji nije ni započet jer su građani koji su imali sreću da uđu u malu opštinsku salu SO Kotor, protestovali i tražili da se to omogući i stotinama njihovih komšija koji su ostali iza vrata. Skup je obilježilo i novo verbalno nasilje pristalica SPC prema mitropolitu CPC Mihailu koji je na to odgovorio fizičkim nasiljem, u dva navrata udarivši staricu M. V. koja je bila u grupi što je protetstovala protiv poglavara CPC.

„Smatramo da je organizovanje javne rasprave u Kotoru u sali koja prima najviše 50 učesnika, smišljeno da bi se onemogućilo da svi zainteresovani učestvuju i iznesu svje primjedbe i sugestije, čime je ministar Numanović obesmislio ovaj skup. Sumnjamo da je ministar naredio da policija selektivno, na stepenicama ispred sale, propušta učesnike zainteresovane za javnu raspravu, čime je sproveo diskriminaciju nad brojnim građanima koji su željeli da prisustvuju raspravi, a što im je moralo biti omogućeno.“- stoji u zajedničkom saopštenju za javnost NVO „Matica Boke“, „Jaz-Mrčevo polje“ i „Naše ognjište“. Tri primorske NVO konstatuju da je bezbjednost građana koji su se tog dana okupili u Kotoru „bila dovedena u pitanje jer je, prilikom dolaska čelnika CPC, atmosfera bila na ivici sukoba, što se na kraju i desilo kada je mitropolit CPC Mihailo Dedeić fizički nasrnuo na staricu“.

NVO smatraju da je Numanović u Kotoru prekršio elementarna ustavna i ljudska prava građana i da je „dajući tendeciozne izjave da su za neodržavanje javne rasprave krivi prisutni građani i vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske, on izvršio segregaciju vjernika na dobre i loše.“ Oni tvrde da je Numanović priznao lošu organizaciju javne rasprave u momentu kada je učesnike pozvao u veću salu, umjesto male u kojoj se tiskalo nekoliko desetina ljudi.

„Opravdano sumnjamo da je to uradio kako bi izazvao revolt prisutnih, što bi dovelo do opstrukcije javne rasprave, a krivica se prebacila na MCP čiji su vjernici bili dominantno prisutni na ovom skupu. Numanović nije našao za shodno da konsultuje evropsko pravo i sistem ljudskih prava u oblasti vjera, crkava i vjerskih organizacija, već je izabrao put otvaranja konflikta i krajnje neodgovornosti za tako visoku funkciju koju obavlja.“- piše u saopštenju uz napomenu da „ako Vlada ne pokaže podgovornost u vezi ministra Numanovića, onda možemo zaključiti da su svi ministri ovakvi i da možemo očekivati najrazličitije zakonodavne zaokrete, nesigurnost i nestručnost u svakom trenutku, sa najtežim mogućim posljedicama“.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.